RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Астрономи з'ясували, як з'явився сніг на горах Плутона і чим він відрізняється від земного

Міжнародна команда астрономів змоделювала клімат на карликовій планеті Плутон, щоб пояснити, як утворився сніговий покрив в горах цього небесного тіла.

Про результати дослідження повідомили на сайті Eurek Alert.

Ще в 2015 році космічний зонд New Horizons передав на Землю знімки засніжених гір на Плутоні. Сніг на карликовій планеті покривав вершини так само, як і на Землі, хоча на Плутоні температура повітря з висотою не знижується, а стає тепліше через сонячного випромінювання.

Дослідники змоделювали клімат карликової планети, і виявилося, що через свою особливу динаміку атмосфера Плутона на висоті збагачена газоподібним метаном, а на вершинах гір повітря містить досить метану для його конденсації.

На більш низьких висотах метану недостатньо для утворення льоду, тому потужні метанові льодовики в інших місцях на Плутоні "нащетинюються" вражаючими скелястими гребенями, чого не побачиш на плоских льодовиках нашої планети.

Як повідомляв "Апостроф", за допомогою сучасних супутникових знімків і топографічних даних команда вчених досліджувала водозбірні басейни марсіанських "палеозер" і встановила, що Марс був затоплений під час штормів, які могли тривати тисячі років.