RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Археологи виявили останки жінки, яка жила 5 тисяч років тому, і розгадали важливу таємницю: фото

У північно-східній частині Німеччини археологи виявили останки жінки епохи неоліту, яка померла близько 5 тисяч років тому. Експерти визначили подробиці її життя, зокрема, чим вона харчувалася і як померла.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

Вчені називають жінку пані Біетіковською в честь міста Біетіков, неподалік якого вона була знайдена під час розкопок для установки нового набору вітряних турбін.

Дослідження показали, що померлій жінці було від 30 до 45 років, вона померла понад 5000 років тому. Все, що від неї залишилося - це кістки і деякі фрагменти одягу, але дослідникам все ж вдалося зібрати воєдино деякі подробиці її життя.

Експерти звернули увагу на зуби пані Біетіковської, які були сильно зношені, що може бути ознакою небезпечної інфекції.

За словами антрополога Беттіни Юнгклаус, в період неоліту, люди тільки починали вживати в їжу зерно, оскільки зберігати його було легше, ніж м'ясо. Це призвело до погіршення загального стану здоров'я людей.

Виходячи з цього, дослідники зробили висновок про її дієту: ймовірно, вона була дуже багата клітковиною і дуже жорсткою.

"Є певні зерна, які викликають легкий знос зубів", - зауважила Беттіна Юнгклаус.

Залишається неясним, чи вказує стан зубів тільки на хворобу чи ж на причину її смерті. Подальший аналіз буде спрямований на те, щоб визначити це.

Як повідомляв "Апостроф", в Індонезії археологи виявили незвичайне поховання маленької дитини, яка була похована близько 8 тисяч років тому.