RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Загадковий ритуал, якому 8 тисяч років: археологи знайшли в Індонезії незвичайні останки дитини

В Індонезії археологи виявили рідкісне поховання маленької дитини, яку було поховано близько 8 тисяч років тому. В похованні не виявили деяких останків дитини - її поховали без рук і ніг.

Дослідження було опубліковане в журналі Quaternary International.

Дитину, якій було не більше 8 років, поховали на сучасному острові Алор, Індонезія. Під час церемонії поховання довгі кістки рук і ніг дитини були вилучені та поховані в іншому місці, а частина обличчя дитини була пофарбована червоною охрою - пігментом, який часто використовували у похованнях у стародавньому світі.

"Пігмент охри наносили на щоки та лоб, а каміння кольору охри підкладали під голову дитини, коли її ховали", - зазначила провідний дослідник Софія Карро, викладач археології Австралійського національного університету в Канберрі.

За її словами, це не єдине поховання з цього регіону, де відсутні кістки рук і ніг.

"Відсутність довгих кісток - це практика, яка була зафіксована в кількох інших похованнях за аналогічний період часу на Яві, Борнео та Флоресі, але ми вперше бачимо це у похованні дитини, - заявила Карро. - Ми не знаємо, чому практикувалося видалення довгих кісток, але це, мабуть, якийсь аспект системи вірувань людей, які жили в цей час".

Археологам не вдалося встановити стать дитини, але аналіз її зубів та скелета свідчить про те, що дитина, ймовірно, померла у віці від 4 до 8 років.

Знайдені на Алорі черепи дорослих людей також мають невеликий розмір. Генетика не має пояснення низького зрісту жителів регіону, можливо, при цьому відіграло певну роль харчування.

"Ці мисливці-збирачі харчувались переважно морською їжею, і є дані, які свідчать про те, що насичення білками з одного джерела їжі може викликати симптоми недоїдання, що впливає на ріст", - сказала Карро.

В той же час археологи зазначають, що поховання дітей є дуже рідкісними і виявлене поховання є єдиним із цього періоду.

"Не маючи нічого з раннього голоцену, ми просто не знаємо, як люди цієї епохи поводилися зі своїми померлими дітьми. Ця знахідка це змінить", - резюмувала дослідниця.

Як повідомляв "Апостроф", команда американських археологів в високогір'ї Анд на території сучасного Перу виявили могилу жінки, яка жила 9 тисяч років тому і була мисливцем, про що свідчать знайдені поруч артефакти.