RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Археологи знайшли в Болгарії стародавню "подушку" з написами: фото унікальної знахідки

У фортеці Царевець в місті Велико Тирново, Болгарія, археологи виявили могилу священнослужителя з кам'яною "подушкою" з написом.

Про це повідомляє The History Blog.

На кам'яному блоці були вигравірувані біблійні вірші староболгарською мовою, а в центрі - православний хрест з двома горизонтальними перекладинами, нижній нахилений вниз вправо. У семи рядках цитуються перші чотири вірша Євангелія від Іоанна.

Могила була знайдена на руїнах монастиря Святої Богородиці 13 століття, який був великим релігійним центром, коли Велико Тирново, тоді Тирновград, був столицею Другого Болгарського царства.

Щоб бути похованим в цьому місці з похоронним інвентарем, священнослужитель мав бути високопоставленою особою, щонайменше , настоятелем монастиря і, можливо, навіть патріархом Болгарської православної церкви.

Археолог професор Казимир Попконстантінов, який допомагав перекладати напис, також пояснює, що цегла з написом, яка цитує перші чотири вірша Євангелія від Іоанна, вказує на те, що похований чоловік був дуже ерудованим.

Як повідомляв "Апостроф", 20 листопада в Нідерландах міські робітники, які працювали на будівництві, знайшли могилу з 20 скелетами середньовічних людей.