RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли незвичайне поховання вождя скіфів з двометровим охоронцем: фото

В Ростовській області (РФ) під час розкопок кургану в Азовському районі археологи виявили незвичайне поховання - там знайшли останки знатної людини з охоронцем. За характер поховання його ідентифікували як скіфське, однак частина артефактів вказує на те, що похований був вихідцем з Південного Приуралля.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Донського державного технічного університету.

Розкопки кургану проходили у вересні-жовтні в межиріччі Дону і Кагальник, в ході розкопок в ньому виявили поховання різних епох: середньовічне поховання, можливо, представника кочових племен, а також поховання епохи бронзи. Центральне поховання відноситься до скіфського часу (IV століття до н. е.). Поряд з курганом археологи знайшли скарб бронзових речей, які відносяться до більш раннього часу, ніж центральне поховання: бронзові тесла і кельт, кам'яна полірована сокира кіммерійського часу (VIII-VII століття до н. е.).

У центральному похованні було розташовано поховання знатної людини або вождя племені скіфської епохи. Воно, скоріш за все, було пограбовано незабаром після створення кургану. З останків тут виявили лише череп. Але було знайдено п'ять амфор, які і допомогли датувати поховання. Також у центральному похованні виявили і супутні поховання - воїна і коня. Воїн був убитий під час проведення похоронної церемонії - цей звичай був поширений серед племен скіфської епохи. Він був досить кремезним, зростом близько двох метрів. На його останках знайдено золотий ланцюжок.

Біля воїна виявлено два списи і великий залізний меч, характерний для племен Південного Приуралля, пращу (засіб для метання каменів), сагайдак зі стрілами і кілька зламаних стріл, наконечники списів і лекіф (грецька посудина для пахощів або масла). Судячи з усього, над останками вояка був проведений обряд, відомий з древніх вед: при похованні жрець вимовляє заклинання і ламає над тілом держаки стріл, посипаючи його зламаними стрілами.

Поховання коня розташоване вище від центрального поховання. Для скіфів кінь - священна тварина, тому вчені впевнені, що похована тварина - улюблений або особистий верховий кінь вождя. Також в похованні виявили незвичайний для цих широт і епохи бронзовий казан з горизонтальними ручками: у скіфських котлів ручки вертикальні, розташовані зверху. Бічні ручки зустрічаються в котлах, які виготовлялися в Південному Приуралля.

Як повідомляв "Апостроф", в амазонських тропічних лісах Колумбії вчені виявили одну з найбільших у світі колекцій доісторичного наскального мистецтва. Десятки тисяч картин льодовикового періоду, які отримали назву "Сікстинська капела древніх", проливають світло на людей і тварин, які жили 12 тисяч років тому.