RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Археологи знайшли таємничі предмети на древньому цвинтарі інків: фото і відео

В Еквадорі археологи під час обстеження ділянки, виділеної під будівництво водосховища, виявили стародавнє кладовище інків з артефактами віком близько 500 роківю

Про це повідомляє видання Ancient Origins.

Стародавнє кладовище інків, про яке вперше стало відомо в 2019 році, було виявлено в провінції Котопаксі. Його розкопки почалися після того, як місцеві фермери вирішили побудувати резервуар для води, щоб зрошувати нею свої поля. Вони натрапили на кілька скелетів і повідомили про це владі, а ті викликали експертів.

Археологічна команда знайшла поховання, вік яких становить близько 500 років тому і відносяться вони до періоду початку колонізації. Судячи зі знахідок, на цьому місці розташовувалося поселення інків.

"Ми виявили прямокутну канчу інків (масу землі і глини, що служила фундаментом для будинків і укріплень) довжиною 13 метрів зі сходу на захід і шириною сім метрів з півночі на південь, - розповів керівник розкопок Естебан Акоста. - В Андах канчі зазвичай робили з каменю, але тут каменів немає. Ймовірно, в наступні роки місцеві жителі розібрали їх для будівництва своїх будинків, тому залишилася тільки частина фундаменту".

Всього у похованні виявили 12 людських скелетів - і дорослих, і дітей. Аналіз рештків дозволить встановити, чи всі поховані люди були інками.

Справжню ж загадку перед вченими поставили артефакти, виявлені в деяких похованнях. Вони датовані приблизно 1450-1540 роками нашої ери. Йдеться про керамічні посудини, виготовлені в стилі інків, в тому числі глечик з довгою шийкою. Така посудина була широко поширена в Андах, в ній подавали кукурудзяний напій під назвою "чича". На деяких керамічних виробах дослідники помітили символи, що спантеличили їх. Один з них нагадує християнський хрест. З огляду на датування артефактів, дивно, що інки вже були знайомі з цим символом. Інша прикраса схоже на літеру "W".

"Ніхто поки не знає, що може означати літера "W" - чиєсь ім'я, назву місця або це просто прикрасу, - каже Акоста. - Такого декору ми раніше не бачили, тому думаємо, що цей предмет може відноситися до так званого перехідного іспанського колоніального періоду".

Археологи вважають, що на даний момент розкопана лише мала частина стародавнього цвинтаря інків. Детальний аналіз знахідок проллє нове світло на те, яким було життя під час іспанського завоювання і переходу до колоніального правління в цьому регіоні. Це важливо, тому що велика частина інформації про перехідний період отримана вченими з письмових історичних джерел.

Як повідомяв "Апостроф", археологи Мексики дійшли висновку, що конкістадори приносили в жертву і з'їдали людей, серед яких були жінки і маленькі діти.