RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На Юпітері зафіксували полярні сяйва - найпотужніші в Сонячній системі: фото і відео

Міжпланетна станція Юнона вперше зафіксувала полярний світловий шторм в атмосфері Юпітера - на планеті відбуваються найпотужніші полярні сяйва в Сонячній системі, однак побачити їх можна тільки в ультрафіолетовому спектрі.

Як повідомляє NASA, це явище відбувається на обох полюсах планети і раніше дуже обмежено спостерігалося тільки наземними і навколоземними обсерваторіями.

Полярні сяйва Юпітера створюються постійним потоком високоенергетичних електронів, в основному з атмосфери супутника Іо. Вони прискорюються уздовж силових ліній магнітного поля до полюсів планети, де падають в верхні шари атмосфери і взаємодіють з газами, створюючи потужне світіння.

Особливо ефектно виглядають світанкові світлові бурі, під час яких світіння дуже яскраве і розширюється на полюса планети. Однак такі бурі, вперше виявлені телескопом Хаббл в 1994 році, зароджуються на нічній стороні Юпітера, і з Землі можна було спостерігати тільки бічні види явища.

За допомогою станції Юнона вдалося побачити, що відбувається на нічній стороні Юпітера і оцінити явище більш повно.

У міру обертання планети наближається світанковий шторм переміщається разом з нею на денну сторону, де полярні сяйва випускають від сотень до тисяч гігават світла. Це щонайменше в десять разів більше енергії, яку створюють звичайні сяйва Юпітера.

Як повідомляв "Апостроф", вчені вважають, що на одному з супутників Юпітера - Європі - може існувати певна форма життя.