RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Археологи відкрили таємницю мумії Такабуті - єгиптянки, яка жила 2600 років тому: фото

Вчені дослідили загадкову смерть Такабуті - єгипетської мумії, яка померла 2600 років тому.

Про це пише dailymail.

Вважається, що жінка була з вищого суспільства, яка жила в місті Фіви в Стародавньому Єгипті, де сьогодні знаходиться сучасний Луксор.

У новому дослідженні використовувався ряд методів, включаючи аналіз ДНК, рентген, комп'ютерну томографію та аналіз волосся.

Команда вчених стверджує, що жінку вбили гострим предметом в спину. Раніше вважалося, що це міг бути ніж. Зараз вчені говорять, що це була сокира.

За словами дослідників, вона тікала від нападника, який, можливо, був ассирійським солдатом або одним з її людей. Вчені стверджують, що її смерть, хоч і була насильницька, але була швидкою і, ймовірно, жінка не страждала дуже довго.

"Ймовірно, її дуже любила сім'я: за її тілом доглядали з великою обережністю після її смерті: її волосся було акуратно підстрижене, скручене і укладене", - йдеться в дослідженні.

Однак її останки стали ходовим товаром - єгипетськими муміями почали активно торгувати за часів Наполеона.

У 1834 останки Такабуті придбав багатий ірландець на ім'я Томас Грег. Він доставив їх з Єгипту в Белфаст (столиця Північної Ірландії). Такабуті була першою відомою єгипетською мумією, що досягла берегів Ірландії. У 1835 році її вперше представили публіці.

Ієрогліфи на саркофазі розшифрував єгиптолог Едвард Хинкс. Саме він з'ясував, що цю жінку звали Такабуті. На момент своєї смерті вона була заміжня. Їй було 20 років, вона була господинею великого будинку в Фівах. За версією Хинксу, її батько був жерцем, який служив богу Сонця - Амону.

Як повідомляв "Апостроф", вчені відтворили голос давньоєгипетського жерця на ім'я Несьямун, який жив за часів правління фараона Рамзеса XI між 1099 і 1069 роками до н.е. і був муміфікований після смерті.