RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Вчені розкрили загадку аномалій у давньоєгипетській мумії дівчини: фото і відео

Вчені провели дослідження давньоєгипетської муміфікованої жінки і встановила, що 2600 років тому вона стала жертвою вбивці.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ресурс Live Science.

Таке відкриття зробили фахівці з національних музеїв Північної Ірландії, Університету Манчестера, Королівського університету Белфаста і приватної лікарні Кінгсбріджа. Вони досліджували мумію під назвою "Такабуті". Вона була виявлена в XIX столітті.

Як раніше встановили вчені, мумія належала 20-річній жінці з вищого класу. У неї були дві рідкісні вроджені аномалії: зайвий зуб (33-й) і зайвий хребець.

У новому дослідженні фахівці застосували комп'ютерну томографію. Вони встановили, що серце дівчини було неушкодженим і прекрасно збереглося. Однак виявилися сліди насильницької смерті. Такабуті була смертельно поранена в спину, слід від клинка знайшли в районі її лівого плеча. Смерть дівчини настала практично миттєво.

"Часто говорять, що вона виглядає дуже мирно, лежачи в своїй труні. Але тепер ми знаємо, що її останні хвилини були якими завгодно, тільки не спокійними, і що вона померла від руки іншої людини", - розповів біоархеолог з Королівського університету Белфаста Ейлін Мерфі.

Єгиптологи говорять, що комп'ютерна томографія, по суті, допомогла їм розкрити вбивство 2600-річної давнини. Правда, залишилося з'ясувати ім'я вбивці. Зробити це буде не просто, з огляду на історію самої мумії.

Вже відомо, що Такабуті була родом із стародавніх Фів, зараз це єгипетське місто Луксор. Однак її останки стали ходовим товаром - єгипетськими муміями почали активно торгувати за часів Наполеона.

У 1834 останки Такабуті придбав заможний ірландець на ім'я Томас Грег. Він доставив їх з Єгипту в Белфаст (столиця Північної Ірландії). Такабуті була першою відомою єгипетською мумією, що досягла берегів Ірландії. У 1835 році її вперше представили публіці.

Ієрогліфи на саркофазі розшифрував єгиптолог Едвард Хінкс. Саме він з'ясував, що цю жінку звали Такабуті. На момент своєї смерті вона була заміжня. Їй було 20 років, вона була господинею великого будинку в Фівах. За версією Хінкса, її батько був жерцем, який служив богу Сонця - Амону.

"З моменту її першого подання в 1835 році в Белфасті мумія Такабуті багаторазово піддавалася досліджень. В останні роки Такабуті піддалася скануванню за допомогою рентгенівських променів і комп'ютерній томографії, аналізу волосся і радіовуглецьовому датуванню. Останнє показало, що вона жила приблизно у 660 році до нашої ери, в кінці періоду правління XXV династії", - зазначив співавтор роботи Грір Ремсі, музейний куратор.

За його словами, важливим відкриттям стало і те, що серце Такабуті залишилося неушкодженим. Справа в тому, що в Стародавньому Єгипті при муміфікації зазвичай виймали внутрішні органи. Більш того, серце зважували, щоб встановити, чи вела людина хороше життя чи ні. Якщо цей орган був важким, то вважалося, що його з'їсть демон Амміт, і тоді подорож у потойбічний світ зазнає невдачі.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Як повідомляв "Апостроф", вчені відтворили голос давньоєгипетського жерця на ім'я Несьямун, який жив за часів правління фараона Рамзеса XI між 1099 і 1069 роками до н.е. і був муміфікований після смерті.