RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Кадр дня: NASA показало 3D фото вертольота на поверхні Марса

У четвер, 8 квітня, в Національному аерокосмічному агентстві (NASA) США нагадали, як виглядає вертоліт-розвідник Ingenuity, який прибув на Марс з апаратом Perseverance, що раніше успішно опустився на поверхню Червоної планети.

Тривимірне фото з поясненням фахівця опубліковано на сайті NASA.

"Відкидаючи тінь на марсіанську поверхню, Ingenuity на самоті стоїть на чотирьох опорах поруч з марсоходом. Сонячна панель експериментального вертольота, що заряджає батареї, зігріває його в холодні марсіанські ночі і повинна забезпечити його політ. Вона розташована над двома лопатями довжиною 1,2 метра, що обертаються в протилежних напрямках ", - сказано в підписі до опублікованого знімку.

Найближчим часом команда Ingenuity перевірить встановлені на вертольоті сонячні панелі, протестує двигуни і датчики. Перший політ в умовах атмосфери іншої планети, щільність якої в сто разів менша земної, заплановано на 11 квітня.

В умовах гравітації, яка в три рази менша, ніж на Землі, Ingenuity спробує піднятися на три метри зі швидкістю в один метр в секунду, протриматися над поверхнею 30 секунд і сісти, зробивши високоякісні фотографії. У NASA планують здійснити до 5 таких польотів різної складності.

Раніше марсохід Perseverance від'їхав від вертольота на безпечну відстань, щоб в разі невдачі не стати "мішенню" падаючого дрона.

Як повідомляв "Апостроф", китайський космічний зонд Tianwen-1, який зараз обертається навколо Марса, прислав на Землю приголомшливі нові зображення марсіанської поверхні, зроблені протягом першого місяця обертання навколо Червоної планети.