RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Археологів вразила давня знахідка в Британії - переписує історію регіону: фото

Британські археологи під час проведення розкопок на римській віллі Чедворт в графстві Глостершир виявили мозаїку, створену в V столітті нашої ери - вже після закінчення римського правління. Ця знахідка доводить, що в "темні століття" тут продовжувалося розкішне життя.

Про це повідомляє британське видання Еxpress, опублікувавши фото з місця розкопок.

Експерт з римської мозаїки Стівен Кош стверджує, що це відкриття шокувало британських істориків, яким доведеться переписати сторінку історії за часів після панування Римської імперії.

До цих пір вважалося, що після відходу римлян, римські вілли і міста в Британії прийшли в занепад в кінці IV століття нашої ери. Однак, радіовуглецеве датування кісток тварин і вугілля показало, що мозаїку було створено в середині V століття, після 424 року нашої ери.

Археолог Мартін Папворт з національного фонду National Trust зазначив, що створення нової кімнати з покритим мозаїкою підлогою свідчать про багатство і розкоші, яка тут була щонайменше на 500 років довше, ніж очікувалося.

"Загалом вважається, що більша частина населення Британії після розриву з Римом звернулася до натурального господарства, проте датування цієї мозаїки в Чедворті свідчить про поступовий занепад", - зазначив він.

Мартін Папворт додав, що будівельники "могли бути високопоставленими людьми, з грошима і впливом".

Як повідомляв "Апостроф", у Великій Британії археологи виявили останки людей, які були обезголовлені. За словами вчених, знайдені тіла могли належати жертвам римських військових страт.