RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Непрості родичі Homo sapiens: вчені в Іспанії зробили історичне відкриття про неандертальців

Іспанські вчені зробили важливе відкриття про неандертальців. Виявилося, що вони були куди складнішими, ніж вважалося раніше. Про це свідчать знайдені в Іспанії сліди наскельних малюнків. З'ясувалося, що їх залишили саме неандертальці, а не найближчі предки сучасної людини - кроманьйонці.

Про відкриття тяги до мистецтва у неандертальців повідомило видання TheGuardian.

Зокрема мова йде про сліди пігменту червоної охри, які виявили на сталагмітах у печерах Ардалес на півдні Іспанії. Ці сліди раніше були повноцінним наскальним малюнком. Залишили цей витвір мистецтва неандертальці приблизно 65 тисяч років тому. Це робить їх, можливо, першими художниками на Землі.

Їхній рід вимер приблизно 40 тисяч років тому. Раніше їх розглядали, як простих родичів Homo sapiens. Але зараз їх вже не вважають настільки простими, оскільки малюнки вказують на розвинене абстрактне мислення і потяг до мистецтва. Все це ознаки величезних когнітивних можливостей.

В ході дослідження вчені з'ясували, що пігменти наносилися на стіни цих печер в різний час з різницею в 15 і 20 тисяч років. Раніше ці сліди вважали результатом природного потоку оксидів. Однак зараз вчені вже повністю переконані в рукотворному походження цих пігментів.

"Важливо те, що це змінює наше ставлення до неандертальців. Вони були ближче до людей. Недавні дослідження показали, що їм подобалися предмети, вони злучалися з людьми, і тепер ми можемо довести, що вони малювали печери, як ми", - сказав один з авторів дослідження.

Раніше ми також повідомляли, що вчені зробили несподіване відкриття на основі генів неандертальців.