RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли могилу незвичайного воїна - не був ні жінкою, ні чоловіком: фото

У Фінляндії знайшли останки воїна з рідкісним генетичним захворюванням, за що його можна назвати небінарним.

Про це повідомляє The Guardian.

У Суонтакі в 1968 році, під час будівельних робіт, виявили поховання з прикрасами у вигляді овальних брошок, а також фрагменти вовняного одягу, які відповідають традиційному жіночому костюму тієї епохи. При цьому в могилі також був меч без рукоятки, поміщений по ліву сторону від тіла. Ще один меч закопали над початковим похованням - ця атрибутика частіше пов'язана з мужністю. Так ховали сильних лідерів і шанованих людей Середньовіччя.

Вчені вважали, що в могилі було двоє людей - чоловік і жінка. Але тест ДНК показав, що в могилі знаходився лише один чоловік і у нього був синдром Клайнфельтера - вроджене генетичне захворювання чоловіків, що обумовлено наявністю додаткової статевої Х-хромосоми. Людина з патологією залишається чоловіком, проте при цьому у нього можуть розвиватися груди за жіночим типом, безпліддя і низький статевий потяг.

Дослідники дійшли висновку, що похований чоловік не вписувався в рамки традиційного гендерного поділу, але в той же час його високо шанували в суспільстві.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Швеції археологи розкопали загадкове "село мертвих".