RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Знайдено скелет людини, яка загинула під час виверження Везувію - до порятунку йому залишалося кілька кроків: фото

Археологи виявили скелет людини, яка загинула під час виверження вулкана Везувій у 79 році - одного з найпотужніших за всю історію існування людства.

Про це пише видання Popmech.

Останки були знайдені на пляжі давньоримського міста Геркуланум. Ймовірно, людина загинула, намагаючись врятуватися у воді від лави та попелу. Однак, їй не вистачило буквально кількох метрів до моря.

Науковці припускають, що житель стародавнього римського міста втікав з боку кам'яних арок, де зберігалися сіті з рибальським спорядженням, коли його накрив пірокластичний потік — суміш високотемпературних вулканічних газів, попелу та уламків порід. Їх швидкість зі схилів Везувію сягала 100 км/год. Відомо, що більшість загиблих у Геркуланумі, а це близько 300 людей, були знайдені саме у таких кам'яних арках, де хотіли сховатися, чекаючи на порятунок з моря.

"Коли пірокластична хмара наближалася, температура повітря підвищувалася до 500 °C і вище. Було так спекотно, що все живе миттєво випарувалося, як і ця людина", - розповів директор археологічного парку Геркуланума Франческо Сірано.

Вчені дослідили останки загиблої людини, це був чоловік років 40-45 років. Очевидно, що, коли біг в напрямку моря, невдало обернувся, впав на спину - обличчям у бік гарячого потоку.

Дана знахідка є першою виявленою жертвою Везувію у регіоні за останні 14 років. Вчені сподіваються за допомогою 3D-моделювання зробити знімок трагедії, який дозволить детальніше збагнути картину подій.

Геркуланум та Помпеї були зруйновані під час виверження вулкана. Після того Везувій вивергався ще неодноразово, однак цей випадок вважається першим відомим у сучасну епоху.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Китаї знайшли імператорську гробницю із горою скарбів.