RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Археологи виявили у Римі стародавній цвинтар: фото цікавої знахідки

Під час прокладання труб комунальниками в Римі, було виявлено стародавнє поховання, в якому знайшли керамічну похоронну урну з фрагментами кісток, і статую голови теракотового собаки.

Про це повідомляє “DailyMail”.

Так, знахідку випадково виявили робітники, які прокладали труби у міському кварталі Аппіо Латіно, після чого повідомили про це археологів.

Окрім гробниць, під час розкопок, також були виявлені останки молодого хлопця, похованого просто в землю, без труни.

Теракотова статуетка у вигляді голови собаки, яку знайшли археологи, настільки маленька, що може поміститися у долоні. Дослідники вважають, що вона могла виконувати декоративну роль у дренажних системах, що використовувалися у похилих приміщеннях.

Проте, отворів на статуетці не виявили, - можливо, вони зникли з часом або їх зовсім не було. Тому експерти не виключають, що голова собаки була створена лише для естетичних цілей.

Запрошені кінологи не змогли визначити породу собаки, оскільки статуетка дуже маленька. Вони вважають, що це міг бути представник як великої породи, так і дуже маленької. Крім того, види собак сильно змінилися за останні два тисячоліття.

У римський період було поширене селективне розведення чотирилапих улюбленців задля отримання бажаних якостей для різних цілей: ходити з собакою на полювання, використовувати її для охорони або мати собаку-компаньйона.

Однією з найпопулярніших порід була молоська гонча, що прийшла з Стародавньої Греції. Також древні римляни тримали собак, які зовні були схожі на сучасних ірландських вовкодавів, грейхаундів, мальтез та багатьох інших.

Раніше ми писали, в Україні археологи розкопали цінні артефакти часів Римської імперії.