RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Можуть знищити міста, країни чи цілу планету: до Землі наближаються 30 тисяч астероїдів

Маса обсерваторій по всій Землі відстежує будь-які великі космічні об'єкти, що становлять потенційну загрозу нашій планеті і нещодавно астрономи оголосили, що досягнуто позначку в 30 тисяч виявлених навколоземних астероїдів.

Про це пише ресурс newatlas.

Зіткнення з астероїдами можуть бути небезпечними подіями, що спустошують райони розміром із місто, країну або, якщо нам справді не пощастить, усю планету.

Читайте також: Сигнал йшов 13 млрд світлових років: космічний телескоп засік найдальшу зірку у Всесвіті

З початку століття астрономи активізували зусилля щодо каталогізації об'єктів, чиї орбіти зближуються із Землею. Ці навколоземні астероїди офіційно визначаються як ті, що знаходяться на відстані близько 45 мільйонів кілометрів від орбітального шляху нашої планети навколо Сонця. Це приблизно в 117 разів більше за відстань до Місяця.

Відкриття обсерваторій збираються Координаційним центром вивчення об'єктів, що зближуються із Землею (NEOCC), і Центром вивчення об'єктів, що зближуються із Землею (CNEOS) НАСА. На початку жовтня цей список досяг позначки 30 000 об'єктів.

Серед 400 новачків, які перевищили результат, 50, за оцінками, мали ширину понад 140 м. Камінь такого розміру може стерти з лиця землі місто прямим попаданням або завдати шкоди всьому регіону.

На щастя, список потенційно небезпечних астероїдів зростав повільно. Лише вісім із нових астероїдів потрапляють до цього списку. Одним із них була скеля шириною 1 км.

У більшості випадків подальші спостереження унеможливлюють вплив у найближчі десятиліття. Однак у цей час існує 1426 астероїдів з "ненульовою" ймовірністю зіткнення, які ретельно вивчаються у межах списку ризиків.

На вершині знаходиться великий камінь, відомий як 1979XB. Його діаметр оцінюється приблизно 700 м, що у разі удару спустошило б невелику країну. Причому він зник із радарів з 1979 року, тому астрономи не можуть точно визначити, де він зараз знаходиться, але є невеликий шанс, що він може зіткнутися із Землею у 2056 році.

Існує ймовірність 0,05%, що 1979XB здійснить близький, але безпечний прохід повз Землю в грудні 2024 року, і в цьому випадку астрономи зможуть знову зафіксувати його і розрахувати його орбіту точніше.

"Гарна новина полягає в тому, що більше половини відомих на сьогоднішній день астероїдів, що зближуються з Землею, були виявлені за останні шість років, що свідчить про те, наскільки покращується наш астероїдний зір", - сказав глава відділу планетарного захисту Річард Мойссл.

Нагадаємо, у липні на відстані 6,1 млн кілометрів від Землі пролетів астероїд 2022 KY4 діаметром майже 88 метрів.