RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Містять золото: науковці виявили цікаві стародавні знахідки біля Стоунхенджа

Археологи з Університету Лестера виявили на стародавньому полірованому камені, яке вони знайшли в кургані біля Стоунхенджа, частинки золота. Вчені вважають, що вони є частиною набору інструментів 4000-річного ювеліра.

Про це йдеться у цьому дослідженні, опублікованому в журналі Antiquity.

Читайте також: Під Дніпром розкопали "український Стоунхендж" – там ховали вождів та шаманів: фото та відео

У похованні бронзового віку у Вілтширі біля Стоунхенджа виявлено скелети шамана та його дружини. Шаман лежав із кам'яними та металевими артефактами. На камені знайшли сліди золота, що може свідчити про те, що шаман був ще й майстерним ювеліром та майстром з металу.

Фото: cambridge.org

На те, що він шаман, вказує його "складно продуманий костюм", включаючи церемоніальний плащ, намисто зі шматочками обробленої кістки тварини, які вважалися пов'язаними зі смертю та відродженням.

"Його церемоніальний плащ, прикрашений проткнутими кістками тварин, також натякає на те, що він був духовним лідером і одним із небагатьох людей ранньої бронзової доби, які розуміли магію обробки металів", - пишуть автори дослідження.

Науковці вивчили останки подружжя і зрозуміли, що вони належать до періоду неоліту - на момент поховання їм було вже тисячі років.

Фото: cambridge.org

Щодо каменю з частинками золота, то експерти вважають це інструментом для розплющування дорогоцінного металу в листи. На інших артефактах, які знайшли у кургані на скелеті шамана, також були частки золота. Їх могли використовувати для надання форми іншим матеріалам, крім золота: бурштин, дерево, мідь, гагат та сланець.

"Знахідки додають ваги ідеї про те, що цей шаман був відомий своїми навичками роботи з металом, а також своїми духовними зв'язками, і його співтовариство вважало за важливе поховати його разом з його інструментами", - йдеться в дослідженні.

Автори стверджують, що це дослідження показує, наскільки більше можна дізнатися про те, як виготовлялися і використовувалися предмети тисячі років тому, дивлячись на них за допомогою сучасного передового обладнання в даний час.

Раніше ми писали, археологи з Велика Британії знайшли 1300-річні намисто із золота та дорогоцінного каміння, які вважаються найдорожчими у своєму роді з усіх коли-небудь знайдених. Ймовірно, воно належало королівській особі.