RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Українці зможуть спостерігати парад планет: де і коли дивитись

З 25 по 30 березня шість небесних тіл нашої Сонячної системи, а саме Юпітер, Меркурій, Венера, Уран, Марс, а також Місяць буде видно на невеликій ділянці небосхилу, які вишикуються у т.зв. "парад планет".

Ресурс Science Alert пише, як побачити рідкісне космічне явище.

Помітити планети можна буде на західній частині небосхилу одразу після заходу Сонця, причому завдяки світломаскуванню, яке було введене місцевою владою в багатьох населених пунктах України через російську агресію, побачити небесні тіла буде легше, оскільки не заважатиме штучне освітлення ліхтарів.

Читайте: 2023 рік не перестає дивувати: астероїд, що пронісся над Європою, потрапив на відео

Венеру, як найяскравішу планету, найлегше побачити неозброєним оком, а Юпітер і Меркурій менше ніж годину "висітимуть" низько над горизонтом, тому огляду не повинні заважати будинки та дерева.

Уран доведеться пошукати в монокуляр, бінокль або телескоп - він буде зовсім поряд з Венерою, тільки трохи вище та лівіше. Вони висітимуть у небі близько години.

З 25 по 27 березня яскраво-червоний Марс "паритиме" високо на південному заході, над Місяцем і трохи лівіше від нього, а з 28 березня він "переміститься" під супутник Землі.

Сатурн же висітиме низько над східним горизонтом незадовго до сходу Сонця 27 та 28 березня.

Нагадаємо, що всього місяць тому українці могли спостерігати парад планет, коли Місяць, Юпітер та Венера вишикувалися в одну лінію.

  • Вас може зацікавити:

Марсохід вперше зробив якісні знімки сонячних променів на Марсі

Астрономів вразила зелена комета, яку не бачили з часів кам'яного віку: фото

Вчені знайшли "копію" нашої планети – на ній може існувати життя: фото