RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Дороги, водогони і зрошувальні системи: топ-10 вражаючих інженерних чудес стародавніх інків. Фото

Імперія інків, яка займала територію від Еквадору на півночі до центральної частини Чилі, може поправу вважатися знаковою. Експерти досі вражаються їхніми неймовірними архітектурними здібностями, які часто кидають виклик будь-якій логіці.

Профільне видання Ancient Origins у своєму матеріалі зібрало ТОП-10 головних інженерних чудес інків.

Резиденція на Мачу-Пікчу

Самодостатня цитадель та королівська резиденція. Об'єкт вважається найвідомішим символом інків, який довгий час називали "Загубленим містом".

Читайте також: Археологи виявили у пустелі Саудівської Аравії військові табори часів Римської імперії, яким майже 2 тисячі років. Фото

Неприступна цитадель Саксайуамана

Цитадель служила військовою фортецею та релігійним центром. Неприступні стіни цитаделі були збудовані з масивних кам'яних блоків вагою до 200 тонн, які були підігнані один до одного так щільно, що, як стверджують фахівці, між ними не проходить аркуш паперу.

Капак Нан

Велика дорога інків, яка включає підвісні мости, тунелі і розв'язки. Капак Нан також був усіяний дорожніми станціями та складськими приміщеннями, які забезпечували мандрівників їжею, водою та притулком.

Ольянтайтамбо та його неприступні стіни

Крім фортеці, у цьому місті є кілька храмів, палаців та інших споруд, що демонструють чудові інженерні та архітектурні навички цивілізації інків. Особливу увагу вчені надають акведукам, які допомагали інкам контролювати водний ресурс.

Тераси Морей

Морей збудований цивілізацією інків у 15 столітті нашої ери, який служив важливим центром сільськогосподарських досліджень. Це місце вважається чудовим прикладом інженерних та сільськогосподарських інновацій інків, за що воно було визнано об'єктом Світової спадщини ЮНЕСКО.

Гідротехніка інків

Однією з найбільш вражаючих особливостей є розгалужена система водних каналів і фонтанів, які використовувалися як для зрошення, так й естетичних цілей. Канали зроблені з дрібно обробленого каменю та ретельно вирівняні, щоб максимізувати потік води. Фонтани прикрашені хитромудрим різьбленням, тому не виключено, що вони також використовувалися в церемоніальних цілях.

Ракчі

Ракчі відомий своїм масивним храмовим комплексом із прямокутним внутрішнім двором, оточеним серією вражаючих титанічних кам'яних стін.

Королівський маєток Писак

Тераси на території маєтку використовувалися для вирощування таких культур, як кукурудза та картопля. На території об'єкту споруджено складну систему зрошувальних каналів, які знаходяться майже в ідеальному стані.

Святилище Чокекірао

Об'єкт був побудований у XV столітті нашої ери як священне святилище та королівський маєток. Головна особливість – колосальний терасний комплекс площею понад 2500 квадратних метрів, що складається з двох рівнів будівель, сільськогосподарських терас та церемоніального фонтану.

Тамбо Колорадо

Місце археологічних розкопок інків, розташоване у долині Писко. Унікальне місто служило стратегічним адміністративним і військовим центром імперії інків після того, як регіон був анексований культурою чинчу.

Раніше ми розповідали, що вчені розкрили таємницю жертвопринесення дітей у інків.

Вас може зацікавити:

Найдавніше поховання під житловим будинком: археологи натрапили на моторошну знахідку в Перу, відео

Археологи знайшли таємничі предмети на древньому цвинтарі інків: фото та відео

Вчені розгадали таємницю древнього ідола інків, фото