RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Греції розкопали будівлю Залізної доби: знахідки вразили навіть досвідчених археологів. Фото і відео

Нещодавно археологи знайшли унікальну неандертальську флейту, вік якої оцінюється в 60 тисяч років, а група вчених з Геттінгенського університету (Німеччина) виявила в Греції руїни великого кам'яного будинку, датованого IX - X століттями до нашої ери. Це найстаріша збережена споруда Залізного віку, яка була знайдена в цьому регіоні.

Про це розповідає "Апостроф" з посиланням на Ancient Origins.

Читайте також: Чи був одружений Ісус? Фрагмент "Євангелія від дружини Ісуса" викликав дискусії серед вчених

Майже тритисячолітній будинок було виявлено в районі стародавніх срібних копалень у Торікосі, що за 60 кілометрів на південь від Афін. Будівлі залізної епохи були виявлені в несподіваному місці, всього за 20 метрів від найближчого пляжу. У восьмому столітті до нашої ери мешканці цього району почали будувати свої будинки на вершині плато заввишки близько 100 метрів. Під час досліджень на південно-східному схилі цього пагорба у 2019 році археологи виявили залишки кута стіни гробниці п'ятого століття до нашої ери. Але, при детальному вивченні, вчені зрозуміли, що помилилися в датуванні споруди.

"Виявилося, що раніше там не було поховання, а була споруда з 10 - 9 століття до нашої ери" , - зазначили вчені.

Протягом останніх 12 місяців археологічна група займалася розкопками об'єкта і виявила, що він складався з п'яти чи шести кімнат, і що найбільшим із цих приміщень був великий викладений бруківкою внутрішній двір (атріум). Археологи проаналізували різні органічні та неорганічні залишки всередині споруди та дійшли висновку, що кам'яна будівля була збудована між 950 і 825 роками до нашої ери або під час раннього залізного віку (приблизно з 1050 по 700 рік до нашої ери). Вони також визначили, що будова використовувалася як житловий будинок, а не як громадська будівля.

"Ми знайшли кам'яні жорна, які вказують, що це була житлова будівля. Диференційована структура житлового будинку говорить або про складне класове суспільство, або про вже сформовану соціальну ієрархію. Наукові аналізи покажуть, чи було тут тваринництво і, чи добувалася в цей час типова для цього району срібна руда”, - розповіли археологи.

Ранній Залізний вік часто називають грецькими темними віками. Це пов'язано з крахом мікенської культури, що вилилося в роздробленість і хаотичність суспільства. Після більш ніж 200 років забуття, у восьмому столітті до нашої ери, відбулося поступове відродження відомої нам грецької культури, відзначене збільшенням населення та утворенням нових міст-держав, поверненням грамотності, високого мистецтва та монументальної архітектури.

Виявлена вченими будівля, ймовірно, була побудована під час так званого Темного віку, немає жодних сумнівів, що була побудована багатими й заможними людьми. Цей факт дозволяє припустити, що так звані темні віки були не такими темними, як вважалось раніше.

Раніше "Апостроф" розповідав, що в Середземному морі випадково виявили скарби римського корабля, який затонув 1800 років тому.

Вас також може зацікавити:

У Швеції виявили наскельні малюнки віком 2,7 тисячі років: спосіб їх нанесення шокував вчених

У Британії виявили рідкісні скульптури Стародавнього Риму: чим вони унікальні

У Єрусалимі знайшли кам'яну "квитанцію", якій 2 тисячі років