RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Таємниця Мони Лізи розкрита? Італійський вчений заявив, що знайшов на картині цікаву підказку: фото

На тлі виявлення у Великій Британії найстарішого дерев'яного артефакту, італійські історики заявили, що розгадали загадку місцезнаходження Мони Лізи на знаменитій картині Леонардо да Вінчі, і це зовсім не те місце, де передбачалося раніше.

Про це повідомляє The Jerusalem post.

Читайте також: В Британії виявили рідкісні скульптури Стародавнього Риму: чим вони унікальні

"Мона Ліза" одна з найвідоміших та загадкових картин у світі. Обставини її створення, як і раніше, оповиті таємницею. Згідно з єдиним відомим історичним свідченням біографа Джорджо Вазарі, Мона Ліза була замовлена купцем на ім'я Якондо в 1503 році у Флоренції. Художник Леонардо да Вінчі закінчив картину або 1506, або 1507 року.

Італійський мистецтвознавець Сільвано Вінчеті на основі нових історичних документів та порівняння різних фотографій картини стверджує, що ідентифікував міст, який видно на тлі Мони Лізи.

"Це етруско-римський міст Роміто, також відомий як Понте-ді-Валле, розташований в муніципалітеті Латерина в провінції Ареццо. Сьогодні від мосту залишилася тільки одна арка, але в період між 1501 і 1503 роками міст функціонував і був дуже завантажений, про що свідчить документ про стан майна родини Медічі, знайдений у державних архівах Флоренції”, - розповів Вінчеті та уточнив, що йдеться про міст через річку Арно у Тоскані.

Понад 500 років історики припускали, що міст на картині був мостом Понте Буріано в Ареццо або мостом Веккьо Боббіо в провінції П'яченца. Але вони не відповідають мосту, зображеному на картині. А Понте-ді-Валле з його чотирма арками замість шести чи семи, як в інших, більше підходить. Хоча міст нині значною мірою зруйновано, колись він служив важливим найкоротшим шляхом між Флоренцією та Фьезоле – останнім місцем, яке часто відвідував да Вінчі.

Однак не всі погоджуються з цим висновком. Деякі історики мистецтва стверджують, що вінчі ніколи не збирався малювати якийсь конкретний міст. За словами мистецтвознавця з Університету Вірджинії Франческі Фіорані, Вінчі був побожним спостерігачем природи, але ніколи не копіював її безпосередньо. За її словами, міст натхненний безліччю мостів, що перетинають Арно в Тоскані, але не є якимось одним конкретним мостом.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що археологи розкрили "секрет" кам'яного фалосу, виявленого в Іспанії.

Вас також може зацікавити:

У Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

Яким насправді був Тутанхамон: єгиптолог розкрила правду про фараона

У Польщі археологи виявили масове поховання вампірів: сотні людей були страчені