RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

У стародавньому ассірійському місті археологи знайшли скульптуру богині Іштар: фото

Археологи натрапили на дивовижну знахідку у Німруді - древньому місті в Месопотамії (стародавня Ассирія) на території сучасного Іраку. Вони виявили великий кам’яний пам’ятник із зображенням богині любові Іштар.

Про це повідомляє Arkeonews.net.

Читайте також: Після виверження Везувію стався потужний землетрус: вчені зробили нове відкриття про загибель Помпеїв

Зазначається, що відкривачі знахідки у стародавньому ассирійському місті - вчені з Музею археології та антропології Пенсільванського університету та іракська команда розкопок.

Так, вони знайшли ще більше монументальних знахідок у Німруді, одному з об’єктів культурної спадщини, які серйозно постраждали від так званої Ісламської держави (ІДІЛ) на півночі Іраку.

Серед нових реліквій, виявлених на цьому місці - реліквії з 3000-річного храму, присвяченого Іштар - месопотамській богині кохання та війни. Саме про неї збереглися найдавніші письмові свідчення.

Під час попередніх розкопок у Німруді ця ж команда науковців виявила 2800-річний палац ассирійського царя Ададу-Нірарі III, який правив у 810–783 роках до нашої ери.

Під час цього сезону команда продовжила роботу всередині палацу та розширила свої зусилля, щоб включити храм Іштар, який згорів, коли Німруд звільнила армія загарбників у 612 році до н.е.

Фрагмент кам'яної стели із зображенням Іштар

Дивовижною знахідкою стали фрагменти великого кам'яного пам'ятника, на якому зображена богиня Іштар у символі зірки.

"Нашою найбільшою знахідкою цього сезону став вражаючий фрагмент кам’яної стели, на якій зображена богиня Іштар у символі зірки. Це перше однозначне зображення богині як Іштар Шаррат-ніфі, божественного аспекту богині, пов’язаного зі сходом планети Венери, "ранкової зірки", яке можна знайти в цьому присвяченому їй храмі", – йдеться у заяві археологів.

Зображення богині кохання Іштар

Відкриття цього сезону підтверджують пишноту правління Адада-Нірарі III та багатство стародавнього Німруда. Дві величезні кам’яні основи колон, які виявили археологи, свідчать про те, що палац був велично прикрашений вишукано різьбленими колонами. Всередині тронного залу знайшли докази значного кам'яного басейну, який, на думку дослідників, міг служити системою центрального опалення.

Нагадаємо, що в Середземному морі випадково виявили скарби римського корабля, який затонув 1800 років тому.

  • Вас може зацікавити:

Дороги, водогони і зрошувальні системи: топ-10 вражаючих інженерних чудес стародавніх інків. Фото

В Америці виявили скелет одного з перших колоністів: чим унікальна знахідка

В Іспанії археологи виявили астрогробницю віком 5 тисяч років: її могли використовувати для ведення календаря, фото