RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Іспанії археологи виявили астрогробницю віком 5 тисяч років: її могли використовувати для ведення календаря, фото

Археологи виявили в Іспанії приховану та астрономічно вирівняну гробницю П'єдрас-Бланкас, якій понад 5 тисяч років. Її знайшли у скельному утворенні, відомому як Сплячий велетень.

Про це дослідники розповіли у науковому журналі Antiquity.

Читайте також: Блискучі та гострі, як нові: археологи знайшли в кельтській гробниці ножиці, яким понад 2,3 тисячі років, фото

У регіоні Андалусія Іспанії, науковці досліджували скельне утворення, яке описується як "кам'яний сплячий велетень". Там знайшли "білокам'яну" гробницю - П'єдрас-Бланкас. Прямокутну кам'яну гробницю збудували в той же час, що й найстаріші мегаліти в Антекері (3000 до нашої ери). Поруч із нею викладені керамічні підношення.

Науковці виявили, що Пьєдрас-Бланкас побудована на міцному астрономічному фундаменті. Тобто такі гробниці використовували для спостереження за астрономічними явищами в період неоліту, близько 3000 до н.е. У ті часи гробниці розташовували на ретельно вивіреному заздалегідь місці.

За словами дослідників, при будівництві кам'яних споруд враховувалися головні небесні явища: сонцестояння, дні перетину чвертей та рівнодення. Такі мегалітичні пам'ятки створювалися для ведення календаря з сільськогосподарською метою. Під час головних небесних явищ на цих об'єктах проводили ритуали та святкування.

Фото: cambridge.org

Фото: cambridge.org

Раніше ми публікували топ-10 вражаючих інженерних чудес стародавніх інків.

  • Вас може зацікавити:

Секрети Стародавнього Єгипту: вчені заглянули всередину запечатаних "гробниць" тварин

Знахідка століття: археологи виявили "бібліотеку" раннього Китаю - фото

У Мексиці знайшли рідкісну статую могутнього бога майя Кавіїла: фото