RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Перу виявили гробницю віком 3 тисячі років: знайдені артефакти проливають світло на життя древніх людей, фото

Команда археологів з Перу та Японії виявила могилу на археологічній ділянці Пакопампа на півночі Перу, якій приблизно 3000 років. Гробниця містила тіло стародавнього священика разом із кількома церемоніальними речами.

Про це пише Аncient origins.

Читайте також: В Італії знайшли фрагменти римської хроніки, що проливають світло на часи імператора Адріана, фото

Археологічна пам’ятка Пакопампа розташована в регіоні Кахамарка в перуанських Андах у провінції Чота, за 900 км на північ від Ліми.

Гробниця мала ідеальну круглу форму і мала 3 метри у діаметрі. Могила була неглибокою, її викопали на глибину всього 1 метр. Існували шість шарів попелу та бруду, які покривали тіло та похоронні предмети, які були покладені в могилу.

Скелет стародавнього священика, виявлений у гробниці Пакопампа, був недоторканим. Він був покладений головою на південь і схрещеними ногами, спрямованими на північ. Як не дивно, священика поховали обличчям донизу з невідомих причин.

Цікаво, що це не найстаріше тіло священика, знайдене на місці Пакопампа. У вересні 2022 року ті ж археологи розкопали іншу гробницю, яка містила тіло релігійного лідера, який, за оцінками, жив у 1200 році до нашої ери або раніше. Цю людину назвали "Священиком Путуто" на честь андського духового інструменту, виготовленого з порожніх черепашок, який видає гучні звуки, схожі на трубу. Кілька путуто були поховані поруч зі священиком, що свідчить про те, що він міг використовувати їх під час служб чи церемоній.

Місце Пакопампа розташоване високо в горах Анд, на висоті 2500 метрів. На цьому місці виявлено дев'ять монументальних споруд з різьбленого та полірованого каменю. Ці споруди є частиною більшого релігійного комплексу.

Крім будівель і гробниць нещодавно відкритих священиків, розкопки виявили ще три поховання шанованих релігійних діячів. Перше з цих тіл було названо "Леді з Пакопампи". Згідно з аналізом її скелетних останків, жінці було приблизно від 30 до 40 років, коли вона померла. Вона була похована з багатою колекцією поховання, включаючи золоті сережки та керамічні горщики.

Нагадаємо, на Хортиці знайшли монету часів Римської імперії.

Вас також може зацікавити:

Яким насправді був Тутанхамон: єгиптолог розкрила правду про фараона

В Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

У Польщі археологи виявили масове поховання вампірів: сотні людей були страчені