RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

В Італії знайшли фрагменти римської хроніки, які проливають світло на часи імператора Адріана, фото

В Італії віднайдено фрагменти мармурових плит із записами римської хроніки, відомі як "Fasti Ostienses". Хроніка дозволяє зазирнути в політичну історію Риму, починаючи з 49 року до нашої ери і, можливо, після 175 року нашої ери.

Про це розповідає Аncient origins.

Читайте також: В Англії розкрили таємницю стародавньої могили: останки належали "амазонці", фото

Fasti Ostienses є типом давньоримського календаря, що описує події за участю імператорів та інших офіційних осіб. Серед важливого, викарбуваного на цих кам’яних табличках, - щоденні календарні записи імператора Адріана (правління в 117-138 роках нашої ери).

Один із записів повідомляє про подію, коли імператору Адріану було присвоєно шанований титул "pater patriae", тобто батько країни, а його дружина Сабіна була удостоєна титулу "Августа".

Ще один фрагмент повідомляє, що 11 квітня 128 року нашої ери імператор Адріан вирушив у подорож до Африки. Після повернення до Риму в кінці липня — на початку серпня він провів освячення будівлі в місті. Вважається, що ця споруда є або культовим Пантеоном, або, що правдоподібніше, храмом Венери та Риму.

Початкові знахідки фрагментів Fasti Ostienses датуються 1940 і 1941 роками, а наступні відкриття відбулися між 1969 і 1972 роками. Підбірка цих історичних фрагментів календаря наразі виставлена в Музеї Ватикану.

Нагадаємо, ми писали про те, що британські археологи виявили місто епохи Стародавнього Риму.

Вас також може зацікавити:

В Ізраїлі розшифрували напис про біблійних царів: деталі експедиції

Знахідка століття: археологи виявили "бібліотеку" раннього Китаю - фото

У Польщі розкопали схованку лицарів Середньовіччя: чим унікальна