RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Біля узбережжя Швеції знайшли найстарішу в Європі артилерійську гармату: фото унікального артефакту

Біля західного узбережжя Швеції знайшли корабельну гармату, яка може бути найстарішим артилерійським знаряддям, знайденим у Європі.

Про знахідку розповідає Аncient origins.

Читайте також: На морському дні знайшли "золоте яйце": чим унікальна знахідка, кадри

Повідомляється, що знайдена у водах біля Марстранда гармата була виготовлена з литого мідного сплаву та має невелику конструкцію дульного заряджання. Її виявив дайвер-любитель на глибині 20 метрів у Марстрандському морі.

Залишки заряду в пороховій камері вказують на те, що гармата була повністю заряджена та готова до бою, коли вона зупинилася на морському дні.

Завдяки збереженим залишкам заряду стало можливим використовувати радіовуглецеве датування, щоб встановити вік знахідки. Висновки дослідження показують, що гармата, ймовірно, походить з 14-го століття, що робить її однією з найстаріших артилерійських знарядь, коли-небудь знайдених у Європі.

Дослідники змогли визначити походження матеріалів, які використовувалися для виробництва гармати. Мідна руда, яка використовувалася для виготовлення гармати, ймовірно, була отримана з сучасної Словаччини, тоді як свинець, ймовірно, був отриманий або з Англії, або з прикордонного регіону між Польщею та Чехією.

У 14 столітті порт Марстранд відігравав ключову роль як важливий центр комерційної морської торгівлі, що з’єднувала Західну Європу з регіоном Балтійського моря. Однак це морське царство характеризувалося не лише торгівлею; він також служив театром війни та конфлікту, часто завдаючи великих збитків прибережним громадам.

Ситуація посилювалася постійною загрозою нападів піратів, що додавало додатковий рівень невизначеності та небезпеки для життя тих, хто живе в цих прибережних районах.

Цікаво, що з розвитком вогнепальної зброї та технологічних ноу-хау, які досягли Європи з Китаю через Шовковий шлях, поява нових технологій вогнепальної зброї запропонувала значні тактичні переваги у морській війні. Це не обмежувалося лише військовими кораблями; у міру пізнього Середньовіччя торговельні судна все частіше оснащувалися гарматами як засобом самозахисту від піратів та інших ворожих кораблів.

Нагадаємо, раніше археологи на дні Середземного моря знайшли скляний посуд стародавніх римлян.

Вас може зацікавити:

В США знайшли величезне кладовище слонів, якому 6 мільйонів років: фото і відео

Біля берегів США виявили рибу-"інопланетянку" з очима, що світяться: фото і відео

Науковці розкрили загадку мумії "японської русалки": фото та відео дивної істоти