RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Єгипті знайшли статую сфінксу з обличчям римського імператора: фото

Археологи з Університету Айн Шамс знайшли сфінкса римської епохи під час розкопок у храмовому комплексі Дендера, розташованому в Єгипті. Обличчя сфінкса виявилося зображенням римського імператора Клавдія.

Про це повідомили в Heritage Daily.

Знайдений сфінкс зображений у немесі, королівському головному уборі, який носили фараони як символ свого правління. Над чолом у нього - урей, єгипетська кобра, яка використовується як символ суверенітету, королівської влади, божества та божественної влади.

Читайте також: Індіана Джонс міг би позаздрити: під пірамідою Хеопса знайшли таємну кімнату

"Попередній огляд обличчя сфінкса свідчить про те, що сфінкс є зображенням римського імператора Клавдія", – заявили у міністерстві туризму та старожитностей.

Фото: Міністерство туризму та старожитностей Єгипту

Римський імператор Клавдій правив Єгиптом близько з 10 року до нашої ери до 54 року нашої ери. Як "фараон" Єгипту, Клавдій прийняв королівський титуляр Тіберія Клавдія, автократора Хекахекау Мерясетптаха, Канахта Джедіахшуемахета ("Тиберій Клавдій, імператор і правитель правителів, коханий Ісіди та Птаха, сильний бик сталого місяця на горизонті").

"Статуя дійсно красива, її обличчя характеризується королівськими рисами, які зображені досить точно. Сліди посмішки можна побачити на краях його рота, який має ямочки з обох боків", - додав доктор Мамдух Ель Даматі, ексміністр у справах старожитностей і професор археології в Каїрському університеті Айн Шамс.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Єгипті відреставрували папірус із закляттям Книги мертвих.