RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Це був повноцінний шлях: розкрито секрет будівництва пірамід у Єгипті

Науковцям, ймовірно, вдалося розкрити секрет будівництва пірамід у Єгипті. Він пов'язаний зі стародавнім рукавом Нілу, що протікав регіоном. Припускають, що існував масштабний водний шлях, що пролягав через пустелю.

Про це повідомляє IFLScience.

Читайте також: В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

За словами науковців, це може стати ключем до розуміння того, яким чином було збудовано культові піраміди тисячі років тому. Давня річка могла бути маршрутом для транспортування будматеріалів, необхідних для спорудження масштабних проєктів.

На думку вчених, скупчення пірамід вздовж західного краю заплави Нілу може говорити про наявність великого водяного потоку, що підтримував дані проєкти.

Для того, щоб з'ясувати деталі, вони звернулися до супутникових даних. Завдяки чого використали радарні хвилі на дослідження долини Нілу з позиції космосу.

В підсумку вчені виявили пересохле русло річки, що пролягало приблизно в 100 кілометрів через пустелю, що тепер називається Гілка Ахрамат (з арабської - Гілка піраміди).

Це був великий водний шлях, ширина якого на деяких ділянках становила пів кілометра.

Відгалуження Ахрамат, що пролягає від Фаюма до Гізи, оминає 38 різних місць пірамід. Науковці хочуть проаналізувати керни ґрунту з русла, щоб підтвердити активність за часів Старого та Середнього царств (3,7 тис.- 4,7 тис. років тому), коли будувались піраміди.

"Коли гілки зникли, давньоєгипетські міста також замулилися та зникли, і ми не маємо жодного поняття, де їх знайти. Досліджуючи течії стародавніх водних шляхів, дослідники мають більше шансів відкрити ці старі поселення, і все це допоможе зрозуміти нашу історію, єгипетську спадщину", - додали археологи.

Нагадаємо, що в гробниці єгипетської цариці Мерітнейт виявили глеки з чудовим вином, якому понад 5 тисяч років.

  • Вас також може зацікавити:

Таємниця довжиною в 4000 років: в Єгипті знайшли невідомі камери, фото

Скарби Геракліона: археологи показали знахідки в "загубленому" місті на дні Середземного моря

Пролежав на дні 2300 років: у Єгипті знайшли корабель із безліччю артефактів