RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Чи були постійні ріки на Марсі: відповідь вчених здивувала всіх

Вчені оприлюднили результати нового дослідження щодо річок, озер та більш масштабних водойм на Марсі. Хоч більшість з них утворились на Червоній планеті до 3,7 мільярда років тому, проте існували лише частину тієї епохи.

Про це повідомляє Iflscience.

Читайте також: Земля не єдина у Всесвіті: вчені виявили нові планети, на яких може бути життя

Як свідчить дослідження, для формування долин знадобилося щонайменше десятки тисяч років, що є мінімальним проміжком часу, щоб ці річки текли. Водночас, щодо максимального терміну, науковці схильні вважати, що щонайбільше вода різала скелі упродовж 100 мільйонів років, однак це не був постійний потік.

Учений Інституту планетарних наук Олександр Морган розповів, що попередня робота визначала лише мінімальні часові масштаби, тому нові результати дають верхню межу часового періоду, протягом якого марсіанські долини були активні.

"Враховуючи те, що ми знаємо про темпи ерозії на ранньому Марсі, довші часові масштаби означають, що умови, які передбачали існування річок, були дуже переривчастими, з тривалими посушливими періодами, які чергувалися з короткими епізодами річкової активності", - пояснив він.

Водночас, поки що причина, чому їхня діяльність виглядає уривчастою, не зрозуміла. Припускають, що ерозії перешкоджали валуни та місцевості, які було важче вирізати. А може, річки почали текти лише тоді, коли погода стала досить теплою, або після якоїсь особливо сильної вулканічної активності.

Робота додає деякі нюанси в минулу історію Марса. Зокрема, відкриває питання, була Червона планета "теплою та вологою" з океаном, або Марс був "холодним і крижаним" з масивними крижаними покривами - учені кажуть, що він міг мати свої періоди тепла протягом більш тривалих холодних і сухих епох.

"Протягом останнього десятиліття або близько того ми зрозуміли, що ці дескриптори занадто загальні, і насправді немає сенсу намагатися стиснути сотні мільйонів років історії клімату в описі з двох слів", - зауважив науковець.

За його словами, як і Земля, ранній Марс був складним, і умови, в яких допускалася вода на поверхні, ймовірно, значно відрізнялися.

"Протягом своєї історії Земля зазнавала великих кліматичних змін - наприклад, 20 000 років тому територія, яка зараз є Чикаго, була під пів милею льоду - і умови на поверхні, що дозволяли бути річкам на ранньому Марсі, також, ймовірно, то зростали, то зменшувалися", - додав Олександр Морган.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені виявили систему з шести планет, рух яких порівняли з танцем - настільки синхронно та ритмічно вони обертаються навколо своєї Зірки.

  • Вас також може зацікавити:

Космічний апарат NASA Psyche зробив перші знімки на шляху до "залізного" астероїда: фото

"Скеля трьох планет": NASA показало фантастичне фото острова на тлі Юпітера, Венери та Місяця

На скількох планетах Чумацького Шляху є життя: вчені дали відповідь