RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Скорпіони навчилися "подорожувати автостопом": вчені зафіксували дивну поведінку павукоподібних

Ізраїльські вчені вперше задокументували, як скорпіони "їдуть автостопом". Цей процес називають форезія і він становить великий інтерес для науки.

Про деталі дослідження про павукоподібних пише видання The Jerusalem Post.

Читайте також: Вчені виявили на дні Антарктиди невідому науці істоту: ці морські павуки дихають ногами, фото

Науковці виявили перший випадок, коли псевдоскорпіон перевозився більшим скорпіоном.

"Форезія" означає взаємодію, під час якої форетична тварина (або форонт) зачіпляється за тварину-господаря для розсіювання. Цей термін походить від грецького "phorein", що означає "нести".

Тепер вчені з національних колекцій природної історії Єврейського університету Єрусалиму (HU) і факультету еволюції та біології навколишнього середовища Хайфського університету задокументували перше в історії спостереження форезії псевдоскорпіонів на скорпіоні. Вони сказали, що ця унікальна поведінка прояснює заплутані стосунки мірмекофільних павукоподібних.

Рід Birulatus зустрічається в Йорданії, Ізраїлі та Сирії. Він характеризується невеликим розміром тіла, до двох сантиметрів завдовжки і зменшеними бічними очима. Дане дослідження під керівництвом Йорама Цвіка, доктора Шерон Варбург і доктора Ефрата Гевіша-Регева з колекцій HU задокументувало перше спостереження за форезією мірмекофільного псевдоскорпіона на мірмекофільному скорпіоні.

Це спостереження розширює наше розуміння поведінки павукоподібних та відкриває шляхи для майбутніх досліджень в екосистемі.

Дослідження зосереджено на псевдоскорпіонах Nannowithius , помічених на скорпіоні Birulatus в Ізраїлі, що є першим зареєстрованим випадком, коли псевдоскорпіони займаються форезією на хазяїна скорпіона.

Спільна еволюція цієї форетичної поведінки припускає ефективний механізм розповсюдження, потенційно спровокований високою активністю пошуку їжі мурах-месорів пізньої весни. Дослідження піднімає інтригуючі питання про ознаки дисперсії, коеволюційні відносини між псевдоскорпіонами та скорпіонами та потенційні переваги цієї симбіотичної взаємодії.

Раніше ми писали про народження понад 1700 павучків самкою тарантула.

  • Вас може зацікавити:

Красивий і небезпечний: під Києвом виявили отруйного тропічного павука, фото

Які запахи відлякують павуків та комах: прості лайфхаки, які варто знати

Вважався зниклим 92 роки: у Португалії знайшли рідкісного павука