RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В США вчені виявили підводний Стоунхендж, якому 9 тисяч років: як виглядає знахідка, фото

Під час пошуку уламків затонулих човнів на озері Мічиган (північ США) археологи виявили 9000-річну споруду, схожу на Стоунхендж.

Про це повідомляє портал The archaeologist.

Озеро Мічиган належить до групи Великих Озер та є друге за об’ємом серед усієї групи (4 900 км³). Саме у цих водах працювали археологи, використовуючи методи гідролокації. Під час пошуків вони виявили затонулі човни, автомобілі та навіть причал часів Громадянської війни на глибині близько 40 футів (приблизно 12 метрів). Знахідку виявили в затоці Гранд-Траверс.

Читайте також: У Канаді знайшли унікальну мумію мамонтеня, що жив 30 тисяч років тому: фото знахідки

Проте серед усього іншого археологи помітили справжній "сюрприз" – скелю з доісторичним зображенням мастодонта, а також окрему колекцію каменів, розташованих у формі Стоунхенджа.

Марк Холлі, професор підводної археології в Університетському коледжі Північно-Західного Мічигану, зазначив: "Коли ви бачите це у воді, у вас виникає спокуса сказати, що це абсолютно реально".

Валун із позначками має висоту від 3,5 до 4 футів (від 1 до 1.2 метрів) і довжину близько 5 футів (майже 1.5 метри). На фотографіях сонара видно поверхню з численними тріщинами. Деякі тріщини можуть вважатись природним пошкодженням, проте інші схожі на роботу рук людини.

В результаті малюнок схожий на контури мастодонта: спини, горба, голови, тулуба, бивня, вуха та частини ніг. "Ми не могли повірити, на що дивимося", – зазначав Грег Макмастер, президент ради підводного заповідника.

На території також розташовані кам'яні кола та інші петрогліфи (висічені на камені зображення). Додане сонарне зображення чітко ілюструє розташування каменів на дні озера.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Охридському озері знайшли найстаріше село на палях в Європі.

  • Вас також може зацікавити:

Вікінги відкрили Північну Америку задовго до Колумба: археологи виявили нові докази

Про неї не знали 75 млн років: у Канаді знайшли щелепу унікального динозавра

Озеро в США вкрилося "інопланетними" кільцями: фото рідкісного крижаного візерунка