RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Що перетворило Землю на гігантську снігову кулю 700 мільйонів років тому: вчені дали відповідь

Близько 700 мільйонів років тому Земля пережила екстремальний льодовиковий період, який назвали Стуртівським зледенінням – наша планета мала вигляд величезної снігової кулі. На думку вчених причина могла бути у вулканах та відсутності живих організмів.

Про це повідомляє "Ancient-origins".

Так, австралійські геологи використали тектонічне моделювання плит, щоб визначити, що, найімовірніше, спричинило екстремальний клімат льодовикового періоду в історії Землі понад 700 мільйонів років тому.

"Ми вважаємо, що розгадали таємницю: історично низькі вулканічні викиди вуглекислого газу, що сприяють вивітрюванню великої купи вулканічних порід на території сучасної Канади; процес, який поглинає атмосферний вуглекислий газ", - пояснили науковці.

Читайте також: Яка планета найближче до Землі: вчені здивували своєю відповіддю

Вчені зрозуміли, що початок Стуртського льодовикового періоду точно корелює з найнижчим за весь час викидом вулканічного CO2. Крім того, викид CO2 залишався відносно низьким протягом усього періоду льодовикового періоду. Окрім цього, тоді на Землі не було багатоклітинних тварин або наземних рослин. Тож, концентрація парникових газів в атмосфері була майже повністю продиктована виділенням CO2 з вулканів і процесами вивітрювання силікатних порід, які споживають CO2.

На думку вчених Стуртський льодовиковий період почався через подвійний удар: реорганізація тектонічних плит звела вулканічну дегазацію до мінімуму, в той час, як континентальна "вулканічна провінція" в Канаді почала розмиватися, споживаючи атмосферний CO2. Результатом цього стало те, що атмосферний CO2 впав до рівня, коли починається зледеніння, який становить менше половини сьогоднішнього рівня.

Раніше ми писали, що вчені виявили систему з шести планет, рух яких порівняли з танцем - настільки синхронно та ритмічно вони обертаються навколо своєї Зірки.

  • Вас також може зацікавити:

Космічний апарат NASA Psyche зробив перші знімки на шляху до "залізного" астероїда: фото

"Скеля трьох планет": NASA показало фантастичне фото острова на тлі Юпітера, Венери та Місяця

Земля не єдина у Всесвіті: вчені виявили нові планети, на яких може бути життя