RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Надзвичайно рідкісна знахідка: які бактерії-мутанти виявили у зубах давньої людини

У корінних зубах людини бронзового віку археологи виявили унікальні бактерії, які викликають серйозні захворювання.

Про це повідомляє видання Independent.

Археологи розповідають, що у залишках зубів людини віком від 4 тисяч років у вапняковій печері в графстві Лімерик, Ірландія, знайшли велику кількість ДНК Streptococcus mutans. Саме вони викликають таке неприємне захворювання як карієс.

Читайте також: На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

Дослідники кажуть, що у зубах людини періоду бронзового віку виявили і мікроби, які викликають захворювання ясен Tannerella forsythia.

Результати дослідження

Ученим вдалось на основі детального аналізу реконструювати геноми (набір генетичного матеріалу) стародавніх бактерій. Streptococcus mutans рідко можна зустріти у зразках зубів стародавніх людей, оскільки ця бактерія виробляє кислоти, що викликають карієс зубів, але також руйнує ДНК.

Археологи припускають, що прохолодні, сухі та лужні умови печери в Кіллуразі, допомогли "винятковому збереженню" ДНК S. mutans.

"Ми були дуже здивовані, побачивши таку велику кількість мутантів у цьому 4000-річному зубі. Це надзвичайно рідкісна знахідка, і вона дає змогу припустити, що прямо перед смертю у цієї людини був високий ризик розвитку карієсу", – каже доцентка Трініті-коледжу в Дубліні Лара Кессіді.

Експерти зазначають, що на основі аналізу ДНК можна зробити висновок, що бактерії дуже сильно змінились від бронзового віку до сьогодення. Однак, любов людей до цукру, скоріш за все, мала "надмірний вплив" на їхню еволюцію.

Особливість бактерії

Бактерії-мутанти можуть засвоювати цукри з харчових продуктів, які потрапили в зуби, для виробництва кислот. Саме дає змогу цій бактерії "процвітати", даючи їй перевагу перед іншими подібними типами бактерій.

"С. mutans дуже добре вміє обмінюватися генетичним матеріалом між штамами. Це дає змогу поширити вигідну інновацію по лініях мутантів, замість того, щоб одна лінія стала домінувати і замінювати всі інші", – каже професор Кессіді.

Команда вчених наголошує, що руйнування зубів стало дуже поширеним явищем саме у період раннього Нового часу, починаючи приблизно з 1500 року нашої ери.

Раніше ми розповідали, що в Азербайджані знайшли поховання древніх амазонок, яких вважали міфічними героїнями.

  • Вас також може зацікавити:

На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

В Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисяч років: знайдені артефакти вразили навіть вчених, фото

В Британії виявили руїни поселення Залізного віку: проливає світло на життя до завоювання римлянами, фото