RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Азербайджані знайшли поховання древніх амазонок, яких вважали міфічними героїнями

Археологічні розкопки, які були проведені в некрополі бронзового віку в азербайджанському місті Нахічевань, засвідчили можливе існування амазонок жінок-воїнів в давньогрецькій міфології.

Як повідомляє The Guardian, дослідники знайшли могили жінок, похованих зі зброєю. Йдеться про гострі наконечники стріл, бронзовий кинджал і булаву. Ці войовничі атрибути можуть буди доказами того, що міфічні амазонські жінки, які жили приблизно 4000 років тому, існували насправді!

Читайте також: У Болгарії знайшли залишки міста часів Давнього Риму: що відомо

Історикиня Бетані Хьюз зазначила, що деякі скелети свідчать про те, що жінки активно використовували лук і стріли. Вона пояснила, що їхні пальці мають характерні деформації, ймовірно, через тривале використання стріл, що свідчить про інтенсивну практику. За її спостереженнями, ці зміни в суглобах пальців не могли бути результатом виключно полювання.

Фото: ancient-origins.net

Крім того, вона зазначила, що вивчення знайдених кісток показали чіткі ознаки того, що жінки тривалий час проводили в сідлі. Ймовірно саме через верхову їзду таз жінок виявився розширеним. Крім того, присутність сердоліку, напівдорогоцінного каменю, який зазвичай асоціюється з верховними жрицями або богинями, свідчить про високе становище жінок. Наконечники булав також вказували на статус жінок.

Ці докази стають ще більш значущими, якщо їх пов’язати з більш ранніми археологічними знахідками. Зокрема, у 2017 році вірменські археологи розкопали останки жінки, яка, ймовірно, загинула внаслідок бойових поранень – у її нозі застряг наконечник стріли. А ще раніше, на початку 1990-х років, поблизу казахстанського кордону були розкопані останки жінки, похованої з кинджалом.

Відкриття планується продемонструвати в майбутній серії Channel 4, запланованій на квітень, під назвою "Скарби світу Бетані Хьюз".

  • Вас також може зацікавити:

На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

В Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисяч років: знайдені артефакти вразили навіть вчених, фото

В Британії виявили руїни поселення Залізного віку: проливає світло на життя до завоювання римлянами, фото