RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

У вересні 2023 році археологічні дослідження з використанням георадару дали хороші результати.

Про це повідомляє видання Ancient Origins.

Читайте також: Могила на дні океану: біля берегів Гренландії зробили моторошне фото пари останків китів

Дослідження проводились на острові Klosterøy (відомий також як "Острів Монастир"), що знаходиться на південному заході Норвегії. Острів має багату культурну спадщину. Саме тут знаходиться найбільш добре збережений середньовічний монастир Норвегії, а також інші пам’ятки.

Відкриття кількох споруд, інтерпретованих як котловани, а також трьох фундаментів пірсів або човнових елінгів, змусили археологів припустити, що вони розкривають колись процвітаючий ринок.

Ці інтерпретації додатково підтверджуються численними металодетекторами, знайденими в монастирі Утштейн на острові, такими як монети та гирі, які зазвичай асоціюються з торгівлею.

Дослідження Power's Harbour

Георадарні дослідження були проведені в рамках дослідницького проекту Power's Harbour. Доцент Хокон Реєрсен з Музею археології є одним із керівників цього дослідницького проекту.

Протягом багатьох років він розглядав райони навколо монастиря Утштейн як дуже цікаве місце для можливих георадарних досліджень.

"За останні роки ми отримали численні металошукачі від Утштейна, включно з предметами, пов’язаними з торгівлею, такими як гирі та монети. Одним із речей, які ми хотіли дослідити за допомогою георадару, було те, чи можуть бути додаткові сліди торгової діяльності. Тому я не здивований, що тепер результати вказують на те, що Утштейн справді був ринком в епоху вікінгів і раннє Середньовіччя", — каже Реєрсен.

Типові скандинавські будинки

Котловани — це споруди, у яких підлога викопана нижче рівня землі. Такі будинки використовувалися в різних місцях Європи, особливо поширені в Скандинавії та Ісландії. Крістоффер Хіллесленд, археолог з Музею археології Ставангерського університету зазначив:

"У ямах часто можна знайти залишки поверхні підлоги. Також можуть бути вибоїни від несучої конструкції, а також камін. Конструкція робить їх прохолодними влітку та теплими взимку. Поширена інтерпретація ям-будинків полягає в тому, що вони слугували майстернями, пов’язаними з ремісництвом".

Археологи також знайшли можливі сліди нещодавно виявлених курганів, ям для приготування їжі, культиваційних шарів (шарів ґрунту, отриманих у результаті сільського господарства), і слідів поселень.

Котловани, створені людиною

Завдяки георадарним даним археологи знайшли кілька структур, явно створених людиною.

Вони виглядають як великі ями та нагадують за розміром і формою будинки-ями вікінгів, знайдені в інших місцях Норвегії, таких як Каупанг у Тонсберзі та Бьоркум у Лердалі.

"Протягом останніх кількох років ми бачили чудові фотографії великих кораблів вікінгів у курганах, виявлені за допомогою георадару", — говорить Хіллесленд про дані, зібрані під час досліджень в Утштайні.

"У цьому випадку зображення можуть бути не такими вражаючими, але результати все ж цікаві", — продовжує він.

Ймовірний ринок

Фундаменти трьох пірсів або човнових будинків, а також різні ями для приготування їжі додають суттєвої підтримки гіпотезі археологів про те, що обране місце є ринком.

Коли їх досліджують разом із курганами, знахідками металодетекторів та іншими культурними пам’ятками в Утштейні, це підвищило ймовірність того, що археологи знайшли докази існування ринку, який експерти вважали в Утштайні протягом тривалого часу.

Інтерпретації були розроблені археологами з Музею археології у співпраці з Еріхом Нау з Норвезького інституту дослідження культурної спадщини (NIKU).

Потрібно більше підтверджень

"Хоча багато індикаторів свідчать про те, що це може бути ринок, ми не можемо бути впевнені на 100 відсотків, доки в цьому районі не будуть проведені подальші дослідження для перевірки знахідок", — каже Грете Моель Педерсен, археолог з Музею археології.

"Наземний радар виявився для нас корисним інструментом, але він не може повністю замінити традиційні методи археологічних розкопок", — зазначає археолог.

Наразі немає конкретних планів подальших розслідувань. Щоб розпочати дослідницький проект у цьому районі в майбутньому, археологи покладаються на фінансування та згоду землевласників.

Раніше ми також розповідали про бронзову "руку" з написом майже зниклою васконською писемністю.

  • Вас також може зацікавити:

В Болгарії знайшли рідкісний медальйон римського імператора Каракалли: як виглядає знахідка

На острові Пасхи знайшли невідомий вид писемності: чим унікальний

Шукатимуть могилу гетьмана Сагайдачного: в київській "Могилянці" проведуть масштабні дослідження