RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Давні греки користувалися молотаркою ще 8,5 тисяч років тому: вражаюче відкриття вчених

Згідно з новим дослідженням, молотарка, яка в давнину широко використовувалася для відділення соломи від зерна в багатьох країнах Середземномор’я від Туреччини до Іспанії, могла з'явитися в Греції ще в 6500 році до н. е. І тому вона є однією з найдавніших сільськогосподарських машин у Європі.

Це підтвердило дослідження, фінансоване Європейським Союзом, Італією та Іспанією та було опубліковано в The Journal of Archaeological Science.

Читайте також: Біля Везувія знайшли загублену віллу знаменитого римського імператора: фото

Трибул та підвищення продуктивності зерна

Трибул - давнє сільськогосподарське знаряддя, він складався з дерев’яної дошки або рами з гострими каменями або металевими лезами, вставленими знизу. Фермери перетягували трибулум по зібраному врожаю, з допомогою тварин, щоб розбити стебла злаків і дістати зерна. Його використовували в різних регіонах Середземномор’я, адаптуючись до місцевих сільськогосподарських практик.

Відомі під римським терміном "трибулум", молотарні сани підвищували ефективність перероблення зерна.

Молотильні сани або трибулум є важливою інновацією в сільськогосподарській техніці. Це дозволяє переробляти величезну кількість зернових, що частково пов'язано зі збільшенням сільськогосподарського виробництва.

Дослідження певних місць у Греції показало, що ці сани використовувалися на 3000 років раніше, ніж вважалося, що робить їх одними з перших сільськогосподарських знарядь у Європі

Вчені застосували конфокальну мікроскопію на крем’яних знаряддях із пам’яток раннього та середнього неоліту, виявивши макроскопічне та мікроскопічне використання, носіння слідів, подібних до тих, що були на етнографічних та археологічних санях для молотарки. Ця техніка дозволила їм визначити раннє впровадження цих сільськогосподарських машин.

Фахівці розповіли, що сільськогосподарський сектор був сферою технологічних інновацій ще у давні часи. Ці висновки викликають серйозні питання щодо передачі технологічних знань у різних регіонах Середземномор’я. Те, що кілька десятків років тому вважалося пізнім нововведенням, тепер виявилося практикою, яка існувала в Європі з ранніх періодів неоліту.

Допомогло й використання домашніх тварин

Останні дослідження свідчать про те, що одомашнених тварин використовували не лише для їжі, але й для роботи, що є важливим аспектом технологічних інновацій в неоліті. А молотарні сани є частиною більшого технологічного процесу, що передбачає використання тварин у цьому сенсі. Таким чином, аналіз археологічних знахідок додає важливу главу в історію розвитку сільського господарства та наголошує, що неоліт був періодом значного технологічного прогресу.

Раніше ми розповідали про найбільшого в історії динозавра.

  • Вас може зацікавити:

В Німеччині археологи натрапили на могилу "зомбі", якій понад 4,2 тисячі років. Фото

Знайдене в болоті тіло розкрило вбивство 2400-річної давнини: таємниця людини з Толлунда, фото

В Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисяч років: знайдені артефакти вразили навіть вчених, фото