RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Парад планет 2024: коли у червні можна буде побачити рідкісне небесне явище

У перший місяць літа 2024 року жителі Землі матимуть змогу побачити рідкісне небесне явище. Йдеться про парад шести планет Сонячної системи 3 та 4 червня.

Про це пише Science Alert.

Читайте також: Над Україною "пролетіло" Північне сяйво: казкові кадри з різних регіонів

Парад шести планет у червні 2024 року

Очікується поява таких планет: Меркурія, Марса, Юпітера, Сатурна, Нептуна, Урана та Венери. Однак останню планету буде не видно.

Поява одразу кількох планет на нічному небі - явище "червонокнижне". Чим більше планет, тим рідше можливі рандеву.

Астрономи будь-яку одночасну появу в небі від трьох до семи планет називають парадом. Поєднання п'яти чи шести планет називають великим вирівнюванням, однак вирівнювання п'яти планет більш рідкісне, ніж шести.

Хоч паради планет показують на малюнках і графіках як лінію, однак це не так. Парад планет відбувається, оскільки обертаються довкола Сонця фактично у межах однієї площини, яку називають екліптика. Положення пов'язують з тим, як формуються зірки та планети довкола. Так, зірка-немовля обертається в хмарі матеріалу, а хмара перетворюється на диск, що живить світило. Планети утворюються із залишкового матеріалу.

Таким чином, планети збираються на одній стороні від Сонця залежно від того, як рухаються довкола. Через це їх можна бачити одночасно у небі.

Побачити планети можна за годину до світанку. Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн - неозброєним оком. Нептун і Уран - у бінокль чи телескоп.

Парад планет відбудеться кілька разів упродовж найближчих років: 28 серпня цього року та 18 січня 2025 року. Водночас, 28 лютого 2025 року очікується феноменальне видовище - парад аж цілих семи планет Сонячної системи.

Раніше ми розповідали, що в небі над столицею знову помітили дивні знаки.

  • Вас також може зацікавити:

На Сонці сталось відразу кілька спалахів: чим явище загрожує людям

До Землі наближається ще одна комета: її видно буде неозброєним оком

В Україні помітили дивні знаки в небі: минулого року таке вже бачили в Києві, фото