RU  UA  EN

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

6 липня

5 липня

Всі новини

Вчені відкрили завісу таємниці щодо життя загадкових вимерлих людей

Вчені виявили тисячі фрагментів кісток у печері на Тибетському плато в Китаї, які відкрили завісу уявлення про життя так званих "двоюрідних братів неандертальців" - нового виду вимерлих людей - денисівців.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на дослідження, опубліковане в журналі Nature.

Останки знайшли у карстовій печері Байшия, розташованій на висоті понад 3,28 тис. метрів над рівнем моря.

Науковці проаналізували понад 2500 кісток, використавши давній аналіз білка на цих останках. Виявилось, що денисівці використовували різних тварин для отримання м’яса та шкір, а також розкопали й ідентифікували реберну кістку денисівської особини, що датується 48 тис.-32 тис. років тому. Примітно те, що це є наймолодшою скам’янілістю денисівців з усіх відомих.

Також встановили, що більшість з кісток належать блакитним баранам, козам, які досі зустрічаються на високих схилах гір і скелях у Гімалаях. Інші залишки кісток походять від шерстистих носорогів, яків, дрібних ссавців, таких як бабаки, птахи і навіть від плямистої гієни.

Тварин зарізали на м’ясо, про що свідчать порізи, знайдені на різних кістках, і були докази вилучення кісткового мозку та зняття шкіри. Дослідники також знайшли чотири інструменти, виготовлені з кісток тварин, сформовані для обробки туш тварин.

Як зазначив молекулярний антрополог Копенгагенського університету Фрідо Велкер, один з керівників дослідження, це перший раз, коли було отримано розуміння способів існування денисівців.

"І це показує, що вони були дуже здатні отримувати доступ і використовувати широкий спектр тваринних ресурсів", - розповів він.

За словами археолога Донгджу Чжана з Університету Ланьчжоу в Китаї, різноманітні рештки тварин, знайдені в карстовій печері Байшия, свідчать про те, що це місце пропонувало відносно кращі ресурси порівняно з сусіднім вищим Тибетським плато на заході та китайським Лесовим плато на півночі, особливо в льодовиковий період.

Видання нагадує, що про існування денисівців було невідомо, доки в 2010 році дослідники не оголосили про відкриття їхніх останків у Денисовій печері в Сибіру, з генетичними доказами того, що вони були братською групою неандертальців, міцної статури вимерлих архаїчних людей, які населяли частини Євразії. Обидва пережили значні взаємодії з Homo sapiens, включаючи схрещування, перш ніж зникнути з невідомих причин. Зокрема, вік нижньої щелепи денисівського підлітка, раніше знайденого на Карсті Байшия, становить 160 тис. років. Дослідники підозрюють, що денисівці були там ще 200 тис. років тому.