RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

У Франції знайшли новий вид неандертальців, який може відкрити таємницю їх вимирання

11 вересня у 2015 році в долині річки Рона, Франція, було виявлено новий ланцюг генома, що демонструє новий рід неандертальців. Відкриття цього ізольованого гена ДНК неандертальця у Франції може потенційно пояснити моделі вимирання.

Дослідження вчених було опубліковано в Cell Genomics.

Командою розкопок у печері Гротте-Мандрін у долині річки Рона, Франція, керував археолог Людовік Слімак, випускник Університету Тулузи, а також дослідник Лор Мец. У 2015 році команда виявила часткові залишки ДНК неандертальця, які вони назвали "Торін". Зараз Торін все ще перебуває на стадії розкопок.

Згідно з новим дослідженням, Торін є найповнішим неандертальцем, знайденим у Франції з 1979 року, і входить до групи інших неандертальців, що датуються останніми тисячоліттями свого існування в Західній Європі.

Більшість досліджень дотепер зосереджувалися на аналізі зубів і щелеп неандертальських скам’янілостей. Використовуючи стоматологічні методи датування, такі як рентгенівське сканування зубів і щелеп, дослідження показують, що ДНК Торіна датується приблизно 50–42 тисячами років тому.

Торін є одним з останніх представників цих популяцій в Євразії, йдеться в дослідженні. Кілька відкриттів неандертальців відносяться до більш пізнього періоду часу. Це узгоджується з датами вимирання неандертальців, яке відбулося в аналогічний період часу 50 тисяч років тому.

Хоча Торін походить з пізнього неандертальського періоду, його генетика розділилася 50 тисяч років тому, під час раннього неандертальського періоду 105 тисяч років тому.

Дослідження показало, що між Торіном та іншими лініями немає генетичних зв’язків. Дослідники далі прокоментували свої висновки, заявивши, що Торін представляє родовід, який, ймовірно, залишався ізольованим приблизно 50 тисяч років.

Вчені досліджували лінії походження неандертальців у Європі. Результати свідчать про те, що в Європі в пізньому неандертальському періоді існували "дві, але, можливо, і три різні лінії неандертальців". Третій ідентифікований родовід Торіна відокремлений від інших ліній.

Генетики виключило наслідки селекції гомосапієнів і неандертальців у ранній неандертальський період. Було встановлено, що Торін не демонструє генів, спільних з сучасними людьми, порівняно з усіма іншими неандертальцями Західної Євразії. Це важливоий висновок, оскільки схрещування між неандертальцями та сучасними людьми відбулося після того, як лінія Торіна була ізольована 50 тисяч років тому.

Відкриття ізольованої лінії потенційно сприяє дослідженню вимирання неандертальців. Дослідники вважають, що це може зіграти певну роль в обґрунтуванні вимирання неандертальців, а результати мають важливе значення для вирішення конкуруючих гіпотез про причини зникнення неандертальців.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені з'ясували, чому у сучасних європейців менша кількість ДНК неандертальців, ніж у жителів Східної Азії. На їхню думку, причиною цього стала хвиля міграції фермерів зі Стародавнього Близького Сходу.