RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Де живуть люди, у яких найбільше неандертальських генів: вчені розкрили загадку міграції

Вчені з'ясували, чому у сучасних європейців менша кількість ДНК неандертальців, ніж у жителів Східної Азії. На їхню думку, причиною цього стала хвиля міграції фермерів зі Стародавнього Близького Сходу.

Про це пише Livescience.

Читайте також: Вікінги відкрили Північну Америку задовго до Колумба: археологи виявили нові докази

У своєму останньому дослідженні вчені пояснюють, що сучасні люди мають близько 2% геному неандертальців. Водночас, люди зі Східної Азії (КНР, КНДР, Південна Корея, Японія, Монголія, Гонконг і Тайвань) мають від 8 до 24% неандертальських генів. Це парадоксально, тому що викопні останки свідчать, що неандертальці жили в Європі.

оча хвиля міграції людей з Африки щонайменше 40 000 років тому привела Homo sapiens - мисливців-збирачів - до контакту зі своїми двоюрідними братами Homo neanderthalensis і призвела до схрещування, пізніша хвиля міграції H. sapiens приблизно 10 000 років тому розбавила гени неандертальців лише в Європі. Це було переміщення фермерів із мінімальним неандертальським корінням із сучасного Близького Сходу та південно-західної Азії до Європи. Ці ранні фермери змішалися з місцевими мисливцями-збирачами, приносячи в цей регіон геном, який більше притаманний Homo sapiens”, - йдеться у матеріалі.

Після того, як 13 років тому вперше було виявлено геном неандертальця, виникли питання про поєднання генів сучасної людини та неандертальця. Дослідження показують, що наявність неандертальських генів не призвело до будь-яких значних переваг чи недоліків у виживанні для людей, тому природний відбір, ймовірно, не є причиною того, чому деякі популяції несуть більше цих генів, ніж інші. Вчені припускають, що, можливо, жителі Східної Азії змішалися із додатковими неандертальськими популяціями в Індії та Ірані.

Щоб простежити історію відносин між людиною і неандертальцем, вчені розглянули 4464 попередньо секвенованих геноми Homo sapiens від давніх до сучасних, починаючи з 40 000 років тому до сьогодні. Особливо різкою була різниця між європейськими мисливцями-збирачами та землеробами епохи неоліту, які заселили Європу приблизно 10 000 років тому. Мисливці-збирачі мали більший відсоток неандертальських генів, ніж неолітичні землероби, що свідчить, що ця хвиля прибульців розбавила генофонд неандертальців в Європі.

Раніше "Апостроф" писав, що археологи виявили на кукурудзяному полі в Північній Ютландії два клади зі сріблом вікінгів та монет кінця 10 століття.

  • Вас також може зацікавити:

Міг битися за Ганнібала чи Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

В Німеччині виявили руїни церкви Х століття: її архітектура унікальна для регіону, фото