RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Тріо колишніх "гірників": що відомо про суперника "Шахтаря" в Лізі Європи

В 1/8 фіналу Ліги Європи донецький "Шахтар" зустрінеться з римською "Ромою", яка носить прізвисько "вовки". Команду очолює колишній тренер "Шахтаря" Паулу Фонсека, а також за клуб виступає екс-півзахисник "гірників" Генріх Мхітарян.

Клуб був заснований в 1927 році в результаті об'єднання трьох римських команд: "Роман", "Альба-Аудаче" і "Фортітудо-Про Рома". "Рома" проводить домашні матчі на стадіоні "Стадіо Олімпіко", який вміщує 70 000 глядачів.

За свою історію "Рома" провела в Серії А понад 80 років, пропустивши лише один сезон. Вже у другому сезоні після заснуавання чемпіонату Італії в 1930 році римляни зайняли друге місце. У 1936 році "вовки" знову стали другими. Перший успіх прийшов до клубу під час Другої світової війни. У сезоні-1941/42 "Рома" вперше стала чемпіоном Італії. У повоєнні роки клуб опустився в нижню частину таблиці і в 1951 році вилетів із Серії А. Втім, через рік римляни повернулися до елітного дивізіону і більше ніколи його не покидали.

У 1961 році "Рома" виграла Кубок ярмарків, який є попередником Кубка УЄФА, який згодом став Лігою Європи. Через три роки римляни вперше завоювали Кубок Італії, який на сьогоднішній день вони вигравали дев'ять разів. У сезоні-1969/70 "Рома" дійшла до півфіналу Кубка володарів Кубків, нині неіснуючого турніру, де зустрічалася з польським "Гурником". Тоді не існувало правила "виїзного гола" і серії пенальті, тому команди провели між собою три матчі - 1:1, 2:2, 1:1. Так як переможець так і не був виявлений, був використаний жереб, який вивів у фінал поляків.

У 1983 році "Рома" вдруге у своїй історії стала чемпіоном Італії. У наступному сезоні римляни дійшли до фіналу Кубка чемпіонів (попередник Ліги чемпіонів). У вирішальному поєдинку римляни нічим не поступалися "Ліверпулю", але програли в серії пенальті.

Через сім років "Рома" дійшла до фіналу Кубка УЄФА, але програла італійському "Інтеру" двоматчеву дуель (0:2, 1:0).

У 2001 році "Рома" стала чемпіоном Італії в третій і поки що останній раз у своїй історії. Найбільший внесок в успіх внесли Габріель Батістута, який став найкращим бомбардиром Серії А, Вінченцо Монтелла, а також легенда клубу Франческо Тотті, який провів в "Ромі" всю кар'єру і встановив безліч клубних рекордів.

З тих пір римляни до вершини не добиралися, але дев'ять разів займали друге місце. У єврокубках за останні 20 років найкращим досягненням клубу став вихід до півфіналу Ліги чемпіонів у сезоні-2017/18. У першому матчі "Рома" в гостях була розгромлена "Ліверпулем" з рахунком 2:5. У матчі-відповіді римлянам не вистачило всього одного гола, щоб зрівняти рахунок за сумою двох зустрічей - 4:2.

"Рома" - "Ліверпуль" - 4:2 (відеоогляд)

З "Шахтарем" італійці зустрічалися шість разів. Статистика на користь українського клубу - чотири перемоги при двох поразках.

У минулому сезоні "Рому" очолив Фонсека. Під керівництвом португальського фахівця римляни зайняли п'яте місце в чемпіонаті Італії. Є в "Ромі" і українець - Віталій Хливнюк, який три роки пропрацював в "Шахтарі" на посаді менеджера. В "Рому" українця запросив саме Фонсека. "Мої обов'язки - організація роботи в команді. "Рома" - чудовий клуб, з дуже хорошою організацією і великим штатом працівників. Адаптація пройшла досить легко", - розповів Хливнюк.

У нинішньому сезоні "Рома" в Серії А якийсь час перебувала в першій трійці, але потім клуб опустився на п'яту позицію. Лідером команди є Мхітарян. На рахунку колишнього "гірника" 11 голів і 11 результативних передач. Ворота римлян захищає добротний іспанський голкіпер Пау Лопес. Римляни володіють сильним центром оборони, що складається з Кумбулли, Манчіні, Ібаньєса і ветерана Смоллінга. Добре виглядає лівий захисник Спінаццола. В опорній зоні діє молодий талант Діавара, в центрі поля грають досвідчені Пеллегріні і Верету. З нападників більшу частину голів забивають Майораль (11) і Джеко (10).

"Рома" знаходиться в досить непоганій формі. У трьох останніх матчах римляни здобули дві перемоги при одній поразці.

25 лютого. Ліга Європи

"Рома" Італія - "Брага" Португалія - 3:1 (1:0)

Голи: Джеко (23), Карлес Перес (74), Майораль (90) - Крістанте (87, автогол)

"Рома": Лопес, Бруно Перес, Манчіні, Карсдорп, Крістанте, Діавара, Вільяр (Пеллегріні, 46), Педро (Мхітарян, 77), Верету (Спінаццола, 59), Ель-Шаараві (Карлес Перес, 59), Джеко (Майораль, 67).

28 лютого. Чемпіонат Італії

"Рома" - "Мілан" - 1:2 (0:1)

Голи: Верету (50) - Кессіє (43, з пенальті), Ребич (58)

"Рома": Лопес, Манчіні, Крістанте, Фасіо (Бруно Перес, 62), Карсдорп, Верету (Діавара, 79), Вільяр (Ель-Шаараві, 70), Спінаццола, Пеллегріні, Мхітарян, Майораль (Педро, 79).

3 березня. Чемпіонат Італії

"Фіорентина" - "Рома" - 1:2 (0:0)

Голи: Спінаццола (60, автогол) - Спінаццола (48), Діавара (88)

"Рома": Лопес, Спінаццола, Кумбула (Смоллінг, 81), Манчіні, Бруно Перес (Карсдорп, 81), Діавара, Крістанте, Пеллегріні, Верету (Педро, 61), Мхітарян (Ель-Шаараві, 67), Майораль.

Перший матч "Рома" - "Шахтар" відбудеться в Римі 11 березня. Гра у відповідь пройде в Києві 18 березня.