RU  UA

Стадіо Олімпіко буде українським: як фанати готуються до битви Україна - Англія

Уже завтра, 3 липня, Україна та Англія зустрінуться на полі Стадіо Олімпіко в Римі у битві за півфінал "Євро-2020". Багатьом футболістам шанс взяти участь у такому змаганні випадає раз на життя, тож вони готові використати будь-яку допомогу.

Чи є у футболістів та вболівальників особливі ритуали перед поєдинком, та який настрій панує у збірній - дізнавалися журналісти Апостроф TV.

Перед поєдинком у кожного футболіста свої ритуали. Спершу гравці шнурують бутси та виходять на поле з однієї і тієї ж ноги, не наступаючи на лінію розмітки. Вони торкаються рукою газону та хрестяться. Крім того, спортсмени не пускають жінок до автобусу команди, а водії ніколи не здають назад дорогою на матч.

Та це не все, на що йдуть гравці заради перемоги. Український голкіпер Георгій Бущан у матчі зі шведами, окрім власних сил, ворота захищав ще й дерев’яним хрестиком біля стійки.

"У кожного є свої звички-забобони. Хтось, буває, коли виходить на поле, лише з визначеної ноги — з лівої чи правої, хреститься, дивиться на Бога, щось пригадує, щось цілує. Але то індивідуальні речі. У команді у нас замість забобонів є розклад і порядок, якому всі підкорюються, причому залюбки", - розповів прес-секретар Андрія Шевченка Микола Васильков в ексклюзивному коментарі Апостроф TV.

Утім свої забобони є не тільки у футболістів, але й у вболівальників.

"Якщо ми виграли, я намагаюсь повністю повторювати цей день і день до цього. Тобто перед Швецією я був на тренуванні, а потім на роботі. Сьогодні я, звичайно, піду на тренування, а потім на роботу. Працює - не працює, я зайшов туди. Ну і наступний день також буду намагатися повторити усе, як було перед Швецією", - ділиться фанат збірної Герман Каландарішвілі.

Герман вже 15 років вболіває за українську збірну, хоча сам родом із Грузії. І на завтрашній матч він планує взути свої щасливі темно-зелені кросівки.

"У день гри я взую ось ці кросівки спеціально. На Австрії я був в інших, і ми пограли. Тому я на них подивився... ні, тількі ці і ніякі інші", - наголошує Герман.

Вже завтра українська збірна вперше зіграє в 1/4 Фіналу чемпіонату Європи. Матч відбудеться в італійському Римі. Через жорсткі карантинні обмеження фани з України та Англії не зможуть прилетіти на матч.

"У мене було бажання поїхати в Італію, подивитися, бути поруч з командою, але, на жаль, такі умови по в’їзду в Італію, що вони дуже складні. Я вирішив, що буду дивитися теж вдома з родиною, і будемо вболівати. До нас ще може гості прийдуть. І будемо дивитись, і будемо вболівати за наших гравців", - розповів Апостроф TV міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

Та підопічні Шевченка можуть розраховувати на підтримку італійців.

"Я вангую, що в принципі, цей стадіон завтра ввечері повинен бути українським, тому що тут вболіватимуть не тільки українці за своїх, тут і вболіватимуть трохи італійці ще за Андрія Шевченка. Всі стежать за його тренерською кар’єрою . Італія - це якраз країна Андрія Шевченка", - пояснив Микола Васильков.

Востаннє збірна України зустрічалася з Англією в 2012 році. Тоді суддівська помилка не дозволила синьо-жовтим перемогти.