RU  UA

Для Лукашенка назвали спосіб передачі влади

Білоруський журналіст Валерій Каліновський вважає, що у Олександра Лукашенко залишається зараз легальний спосіб передачі своєї президентської влади в Білорусі.

Своєю думкою Калиновський поділився в ефірі Апостроф TV.

При цьому журналіст розкритикував заяву Лукашенка про прийняття нової Конституції і нових президентських виборів.

«Якби Лукашенко запропонував нові вибори, нову Конституцію і інший варіант розвитку подій приблизно рік назад, то можна було б обговорювати дане питання. Насправді він уже близько двох років піднімає питання зміни Конституції. Однак він все відкладав це питання і не захотів передавати своєму наступнику якісь повноваження», - заявив Калиновський.

«Якби на ці вибори він виставив не себе, а свого колишнього прем'єра Сергія Румаса, який є абсолютно адекватною людиною, то, можливо, в такому випадку вибори пройшли спокійно і при владі була б людина, який захищав би Лукашенко. Але він пішов ва-банк і хотів забрати собі ще п'ять років управління країною», - додав він.

На його думку, в даний момент ідею Лукашенко з Конституцією ніхто не сприймає серйозно.

«Це схоже на якісь торги. Якби його ідею підтримали, то він міг би втриматися при владі ще на пару років. Однак люди, які виходять на площі і мітинги, хочуть зовсім іншого, їм потрібні вибори без Лукашенка», - зазначив Калиновський.

Про нагадав, що раніше Лукашенко повторював, що не буде триматися за владу.

«А тепер почав говорити, що буде боротися за владу, поки не помре. І по його словам абсолютно зрозуміло, що він буде триматися за владу до останнього», - заявив Калиновський.

«Але є легальний спосіб передачі влади. Він просто йде в добровільну відставку. Тоді країну очолює в. о. прем'єр-міністра, він же формує ЦВК і оголошує вибори. Чи залишиться випустити політв'язнів і зробити в країні нормальні виборчі комісії. Для цього потрібно тільки одне - добровільний відхід Лукашенко. І країна зможе рухатися далі», - підкреслив журналіст.

При цьому, на думку Калиновського, Лукашенко боїться такого сценарію.

«Так як в. о. прем'єра отримає диктаторські повноваження. І в такому випадку він вже може загрожувати й самому Лукашенко, а з нього є за що спитати», - резюмував журналіст.

Раніше експерт з міжнародних комунікацій, магістр Європейських досліджень Закревська Вікторія розповіла про зміну в білоруських протестах проти Олександра Лукашенка.