RU  UA

Лукашенко взяв ситуацію в Білорусі під контроль - військовий експерт

Білоруський військовий експерт Олександр Алєсін переконаний, що Олександр Лукашенко повністю взяв ситуацію в країні під свій контроль і може обійтися без допомоги Путіна.

Про це він заявив в ефірі "Апостроф TV".

"Імовірність того, що в Білорусі з'являться російські військові або якісь загони вже набагато менше, ніж вчора. Мені здається, що Лукашенко взяв ситуацію під контроль. Йому вдалося роз'єднати опозицію. Опозиція не може зробити одну програму, одну позицію і висунути умовного вождя, який міг би вести за собою людей. Я думаю, що Лукашенко впорається з ситуацією своїми силами. У перші дні протесту силовики дуже тісно згуртувалися навколо Лукашенко і думаю, що зараз буде важко загострити ситуацію. Хоча протести можуть триватиме досить довго, але у людей є втома", - запевнив він.

Експерт розповів, що Росія може вводити військових на територію Білорусі в рамках ОДКБ, так в договорі прописано, що країни можуть захищати Конституційний лад на території інших держав. У разі необхідності літаки з військовими з Росії можуть бути в Мінську протягом години.

"Путіну ж вигідна подібна ситуація, так решта сусідів Білорусі налаштували проти себе Лукашенко і тепер глава Кремля може спокійно спостерігати за ситуацією, знаючи, що він залишився єдиним, хто може прямо втрутитися в конфлікт. Так як Лукашенко не хоче говорити не з Меркель, ні з Макрона, Путін відчуває, що яблучко саме до нього котиться і на цьому тлі пробачив Білорусі 1 млрд доларів і готовий дати військових для підтримки режиму. Думаю, що посилене зближення Путіна і Лукашенка неминуче", - пояснив Алесін.

"Лукашенко пересидів протест, він не злякався. У всякого протесту є своя інерція, підйом і спад. Якби у протестуючих були гасла, які спрямовані на кишені пересічних громадян, то я впевнений, що багато б людей пішло на протести. І звичайно ж потрібно особа протесту, лідер. А тепер Лукашенко потрібно просто сидіти і чекати. Закрити кордони, перекрити інтернет, мобільний зв'язок на час протестів і чекати, коли все заспокоїтися", - запевнив експерт.