RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

НАТО продовжує розширюватися: названо дату приєднання нового члена

Прем'єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович 19 травня підпише протокол про приєднання своєї країни до НАТО.

Про це 18 травня повідомив генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг на прес-конференції, присвяченій зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу, яка відбудеться 19-20 травня у Брюсселі, передає кореспондент "Апострофа".

Після цього Чорногорія зможе брати участь у всіх засіданнях НАТО як спостерігач або запрошена сторона.

"Після того, як країни-члени НАТО ратифікують цей протокол, Чорногорія стане 29-м членом Альянсу. Це очевидна ознака того, що НАТО продовжує зміцнювати стабільність і безпеку на Західних Балканах... Це також говорить про те, що двері НАТО відкриті, і про те, що Північноатлантичний альянс проводить вдалу політику розширення", — зазначив Столтенберг.

За словами генсека, серед держав-членів альянсу спостерігається дуже велика підтримка вступу Чорногорії до Альянсу. На питання російських журналістів, чи не слід провести на території Чорногорії референдум про приєднання до Альянсу, генсек відповів, що кожна незалежна держава має право вибирати свій власний шлях.

"Чорногорія — демократична країна, і вона зробила вибір. Не бачу жодної причини, щоб відмовляти їй у цьому праві", — заявив Столтенберг.

Як повідомляв "Апостроф", запрошення Чорногорії в НАТО продемонструвало те, що США пішли в наступ на Росію в боротьбі за вплив на Балканському півострові.

Раніше в Міністерстві закордонних справ РФ назвали рішення НАТО про переговори із Чорногорією щодо вступу цієї країни до Північноатлантичного альянсу "конфронтаційним кроком", який змушує Москву до відповідної реакції.