RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Приватна розвідка США розповіла про путінську загрозу для країн, що межують з РФ

Експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor зазначають, що Польща і країни Балтії як члени Європейського Союзу і НАТО мають захисний шар від Росії, на відміну від України, у якої такого захисту немає.

Про це йдеться у звіті експертів Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Зазначається, що НАТО посилив свій оплот розміщенням військ в кожній з цих країн на напівпостійній основі, але вони знаходяться в складному становищі, оскільки немає впевненості в прихильності самої організації, яку новий президент США назвав "застарілою". Це спонукало Польщу і Балтію розвивати регіональну співпрацю в області безпеки паралельно з членством в НАТО. Це відбувається шляхом розширення військових зв'язків з країнами Північної Європи, таких як Швеція та Фінляндія, і з сусідньою Україною. Такі зусилля будуть активізовані в найближчі місяці і роки, оскільки ці країни прагнуть отримати страховий поліс в разі зникнення підтримки з боку НАТО (і особливо США).

Експерти наголошують, що Україна, Молдова і Білорусь є ще більш географічно відкритими для РФ і практично не мають якихось бар'єрів, що відокремлюють їх від Росії. Ці країни історично значно більш інтегровані з великим східним сусідом, і жодна з цих держав в даний час не є членом ЄС або НАТО. Це означає, що ці країни пережили ще більш динамічні зміни у своїй зовнішній політиці у відповідь на геополітичні зміни, які зараз відбуваються на Заході.

У звіті Stratfor говориться, що країна, яка найбільше викликає занепокоєння – це Україна, яка межує з російською глибинкою і є, мабуть, найбільш стратегічно важливою країною, як для Москви, так і Заходу, на пострадянському просторі.

Докладніше про те, чому Україна та інші сусіди приречені на конфлікт з Росією, читайте в матеріалі "Апострофа".