RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Міжнародні експерти розповіли, навіщо в Міноборони РФ вигадали нову версію катастрофи MH-17

Озвучена Російською Федерацією інформація про українське походження ракети "Бук", яка збила літак рейсу МН17 над Донбасом, - це "акт відчаю" напередодні засідання Генеральної асамблеї ООН.

Таку думку висловив засновник міжнародної дослідницької групи Bellingcat Еліот Хіггінс в інтерв'ю Цензор.НЕТ.

Як відомо, група Bellingcat проводила власне незалежне розслідування причин катастрофи МН17, яке також вказало на "російський слід".

"Версії РФ про те, що фотографії "Бука" були підроблені, схоже, були запозичені з блогів прихильників теорії змови і спільнот "правдошукачів" причин краху MH17, що явно свідчить про крайній розпач", - сказав засновник Bellingcat.

Він нагадав, що велика частина інформації про ракету була отримана в результаті аналізу фрагментів, знайдених на місці катастрофи і витягнутих з тіл загиблих. Ця інформація була опублікована в доповіді Ради безпеки Нідерландів (Dutch Safety Board) і оголошена Спільної слідчою групою (JIT) під час прес-конференції.

"Про них було мало що відомо до прес-конференції Спільної слідчої групи на початку цього року, під час якої було продемонстровано великий уламок. Хоча вони не стверджували категорично, що він має відношення до MH17, а лише сказали, що він був знайдений в Україні", - підкреслив Хіггінс.

За його словами, дані, опубліковані сьогодні, мабуть, засновані на засекречених російських документах.

"Хоча ми не можемо вважати достовірною будь-яку інформацію, поширювану російським оборонним відомством, оскільки в минулому їх часто ловили на брехні і використанні сфабрикованих доказів. Міноборони Росії не цікавить істина, тому вони часто поширюють різні версії подій і докази", - додав засновник Bellingcat.

Крім того, Хіггінс прокоментував в Twitter заяву Міноборони РФ про недостовірність деяких даних Міжнародної слідчої групи (JIT) по катастрофі МН17. Він зазначив, що конвой, який перевозив "Бук", потрапив не тільки на відео, але і був зафіксований з супутника, таким чином відео не може бути фейком.

Також експерт прокоментував заяву РФ про нібито фейковий фотографії з доповіді JIT.

"РФ має рацію, кажучи, що машина рухається в неправильному напрямку анімації JIT. Однак, місце розташування, на якому була зроблена фотографія, відрізняється ... Російське міністерство використовує це, щоб помилково заявити, що фотографія підроблена", - написав він.

Як повідомляв "Апостроф", спікер Генштабу ЗСУ Богдан Сенік назвав звинувачення Міноборони РФ про те, що "Боїнг 777" рейса MH17 збили на Донбасі українські військові, необґрунтованими.