RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У Німеччині пройшла акція на підтримку Сенцова: подробиці і відео

13 жовтня близько півсотні українців та відвідувачів книжкового ярмарку у Франкфурті-на-Майні влаштували мовчазну акцію біля російського стенда із закликом звільнити українського політв'язня, режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє "Громадське".

Так, активісти вишикувалися навколо російського стенда із табличками "Save Oleg Sentsov" одразу після закінчення читань оповідань Олега Сенцова на українському стенді.

Участь в акції брали лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та депутат Європарламенту Міхаель Ґалер.

За інформацією видання, письменниця, член організації PEN Club Ukraine (об'єднання письменників, редакторів і перекладачів) Вікторія Амеліна наголосила, що ця акція наштовхне європейців на думку про ставлення до лекції про російську культуру під час війни.

"Думаю ця акція змусить деяких європейців задуматися над тим, чи не стають вони співучасниками зла, коли вони приходять просто послухати лекцію про російську культуру в час війни", - сказала Амеліна.

Вона додала, що перекладачка на секції російського стенда після лекції попросила табличку з написом "Врятуйте Олега Сенцова".

"Ми прийшли і мовчки стали з табличками на російському стенді. Першою відреагувала перекладачка, тому що лекторка все ж таки вдавала, що нічого не відбувається. Перекладачка встала в цей момент і було видно, що вона з нами, насправді. І європейці, які прийшли слухати лекцію про російську культуру оберталися. Дехто встав, почав фотографувати це все на мобільний телефон.

Мені здається, це дуже важливо, що вони озираються довкола і бачать всіх цих людей з табличками "Врятуйте Олега Сенцова" і журналістів, які тут вже прибігли все це фотографувати і знімати. Ну і такий хороший момент, що після закінчення цієї лекції перекладачка підійшла, попросила табличку з написом "Врятуйте Олега Сенцова" і стала на наш бік, тобто можна сказати, що перейшла на бік світла", - сказала Амеліна.

Як повідомляв "Апостроф", у Росії цинічно висловилися про стан Сенцова.