RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

NASA опублікувало фото Марса, зроблені наносупутниками

Пара марсіанських зондів MarCO, запущених в космос разом з посадковим модулем InSight, стали першими наносупутник, які сфотографували іншу планету.

Про це повідомляє Лабораторія реактивного руху NASA.

"У нас пішло приблизно шість місяців на те, щоб дістатися до Марса. Ця фаза місії завжди була досить складною для марсіанських зондів, і тому навіть маленькі успіхи стають для нас тріумфи. Тому те, що ми нарешті побачили Марс, стало великою перемогою для нас ", - заявив Коди Коллі (Cody Colley), керівник місії в Лабораторії реактивного руху NASA.

Два мініатюрних супутника системи CubeSat, які фахівці NASA охрестили Mars Cube One (MarCO), були запущені в міжпланетний простір на початку травня на борту тієї ж самої ракети Atlas V, яка вивела автоматичну станцію InSight на курс до Марсу.

Ці наносупутники були створені NASA для вирішення одного простого, але дуже цікавого завдання - вони допоможуть інженерам космічного агентства підтримувати зв'язок InSight із Землею під час посадки на Марс і дозволять глядачам побачити цей процес у "прямому ефірі".

Наноспутники подорожують до червоної планети по своїй власній траєкторії, що дозволить їм прибути до Марса до посадки InSight на поверхню планети. Якщо цей експеримент закінчиться вдало, то НАСА може перейти до використання подібних систем зв'язку для всіх наступних планетарних місій.

Запуск MarCO в NASA розцінювали як усвідомлений ризик - в минулому ніхто не намагався відправити мікросупутники за межі орбіти Землі, і не готував їх для міжпланетних експедицій.

Поки ці побоювання не виправдовуються - MarCO успішно розгорнули свої антени і перевірили всі інструменти, необхідні для "зйомок" посадки InSight на поверхню Марса, ще в травні, а зараз вони впритул наблизилися до червоною планетою.

У найближчі кілька днів обидва наносупутники включать двигуни і проведуть серію маневрів, які виведуть їх на фінальний курс зближення з Марсом. В цей же час пілоти місії отримають нові фотографії планети з більш близької відстані, і почнуть готуватися до організації "прямого включення" з Марса в момент посадки InSight, що станеться 26 листопада цього року.

Як повідомляв "Апостроф", команда дослідників з Лабораторії реактивного руху, науково-дослідного центру NASA, довела існування водяного льоду на Місяці.