RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

В NASA довели існування води на Місяці і показали фото

Команда дослідників з Лабораторії реактивного руху, науково-дослідницького центру NASA, довела існування водяного льоду на Місяці.

Дослідження опублікував журнал Proceedings of the National Academy of Sciences, передає ITC.ua.

Вчені використовували дані спектрометра Moon Mineralogy Mapper, розташованого на борту індійського корабля Chandrayaan-1. Він був запущений на місячну орбіту в 2008 році і призначався для вивчення хімічного складу супутника Землі, а також для пошуку води на його поверхні.

Про водяний льод на Місяці говорили ще з 1960-х років. Пізніше ця теорія неодноразово підтверджувалася: лід знаходили в кратерах на полюсах, куди не потрапляють промені Сонця. Але, як стверджує NASA, на цей раз "вчені вперше виявили прямі і остаточні докази наявності водяного льоду на Місяці".

Прилад M3 зібрав дані, що підтверджують віддзеркалювальні властивості льоду, а також обчислив, як його молекули поглинають інфрачервоне світло. Це дало можливість відрізнити лід від рідкої води. Таким чином, вчені можуть точно заявити, що на полюсах нашого супутника є поклади льоду - переважно на південному полюсі і менше на північному.

У цих місцях температура ніколи не піднімається вище -156 градусів за Цельсієм. Лід розташований майже на поверхні, але наскільки глибоко - необхідно ще з'ясувати. Експерти вважають, що потрібно відправити на Місяць ровер для більш детального дослідження.

На жаль, навесні цього року NASA відмінило місячну місію Resource Prospector, яка передбачала висадку місяцеходу на південний полюс супутника. Апарат повинен був займатися пошуком льоду та інших ресурсів для ймовірного використання майбутніми експедиціями.

Як повідомляв "Апостроф", NASA з другого разу запустоло історичну місію до Сонця.